Σε αιματηρό πεδίο μάχης μετατράπηκε για ακόμα μια φορά ο Νότιος Καύκασος, καθώς ο θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δέχθηκε και πάλι πυρά από την πλευρά των Αζέρων, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση στην ελεγχόμενη από την Αρμενία περιοχή με το πρόσχημα της «αντιτρομοκρατίας».
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στις μάχες που ξέσπασαν την Τρίτη όταν το Αζερμπαϊτζάν έστειλε στρατεύματα με την υποστήριξη πυροβολικού στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μέρος του διοικείται από αυτονομιστικές αρχές της Αρμενίας που υποστηρίζουν ότι είναι η πατρίδα των προγόνων τους.
Στην Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας , οργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία καλώντας τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί λόγω του χειρισμού της κατάστασης, ενώ το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας προειδοποίησε για μεγάλης κλίμακας αναταραχές.
«Υπάρχει επί του παρόντος πραγματικός κίνδυνος μαζικής αναταραχής στη Δημοκρατία της Αρμενίας», ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωση, υποσχόμενο να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα» για τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στη Γερεβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Οι μάχες ξέσπασαν την Τρίτη λίγες ώρες αφότου το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι τέσσερις αστυνομικοί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε εκρήξεις ναρκών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για τις οποίες οι αρχές κατηγόρησαν τους αυτονομιστές.
US and France also condemn Azerbaijan’s military operation against separatists in Armenian-controlled Nagorno-Karabakh. https://t.co/oBfGGv9isu
— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 20, 2023
Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με πυροβολικό, αεροπορικούς βομβαρδισμούς και drones, σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές, οι οποίες δήλωσαν ότι το προπύργιο τους, το Στεπανακέρτ, δέχτηκε επίθεση και ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από 16 χωριά.
Η Αρμενία, η οποία λέει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν βρίσκονται στο Καραμπάχ και ότι η κατάσταση στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν είναι σταθερή, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσουν και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος να επέμβουν.
Μπακού: Προχωράμε «με επιτυχία»
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τα στρατιωτικά του μέτρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα αφότου ξεκίνησε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην περιοχή την Τρίτη. Όπως διαμηνύεται, δεν θα σταματήσει μέχρι να παραδοθούν οι Αρμένιοι αυτονομιστές.
Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατιωτικά μέτρα που εφαρμόζει στην περιοχή του Καραμπάχ, συνεχίζονται με επιτυχία.
«Θέσεις μάχης, στρατιωτικά οχήματα, θέσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων, σταθμοί ράδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, έχουν αδρανοποιηθεί», όπως αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Ρωσία: Να επιστρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στις τριμερείς συμφωνίες για το Καραμπάχ
Η Μόσχα καλεί τις πλευρές να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με τις τριμερείς συμφωνίες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να επιστρέψουμε αμέσως στη συμμόρφωση με τις τριμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν σε ανώτατο επίπεδο το 2020-2022, οι οποίες καθορίζουν όλα τα μέτρα για μια ειρηνική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, προτρέποντας επίσης τις πλευρές «να σταματήσουν τις ένοπλες εχθροπραξίες και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του».
Λόγω της ταχείας κλιμάκωσης των ένοπλων εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καλούμε θερμά τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποτρέψουν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, ανέφερε το υπουργείο.
«Αυτή τη στιγμή, η ρωσική ειρηνευτική δύναμη βοηθά τον άμαχο πληθυσμό [του Ναγκόρνο-Καραμπάχ], συμπεριλαμβανομένης της παροχής ιατρικής βοήθειας σε αυτούς, και ασχολείται με θέματα εκκένωσης», ανέφερε το υπουργείο.
ΗΠΑ: «Να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης με τον Πασινιάν.
I spoke to Azerbaijani President Aliyev today and urged him to immediately cease military actions in Nagorno-Karabakh. It is crucial for Azerbaijan to deescalate the situation to promote a peaceful resolution of the conflict.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) September 19, 2023
Ο Μπλίνκεν προέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν «να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».
«Είναι ζωτικής σημασίας για το Αζερμπαϊτζάν να αποκλιμακώσει την κατάσταση για να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του σε συνομιλία με τον Αλίεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Οι αντίπαλοι του πρώην Σοβιετικού Καυκάσου έχουν κάνει δύο πολέμους για την ορεινή περιοχή, τη δεκαετία του 1990 και το 2020.
Η τελευταία επίθεση έχει εγείρει φόβους ότι η αναταραχή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
Το Αζερμπαϊτζάν δικαιολόγησε τον επιθετικό στρατό κατηγορώντας τους αυτονομιστές για «υψηλού επιπέδου πολεμική ετοιμότητα».
Azerbaijan pounds Karabakh as Russia and U.S. call for calm#Azerbaijan #Karabakh #Russia #US #Conflict #NagornoKarabakh #Armenia #MilitaryOperation #Geopolitics #Ceasefire #EthnicConflict #TerritorialDispute #InternationalRelations #PeaceEfforts https://t.co/OoBHtZJDQr
— News Europe 24 (@NewsEurope24) September 20, 2023
Η Ρωσία και η Τουρκία, οι οποίες επιβλέπουν μια εύθραυστη ειρηνευτική αποστολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία, ένας ιστορικός σύμμαχος του κυρίως μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν που θεωρεί ως επί το πλείστον τη χριστιανική Αρμενία ως έναν από τους κύριους περιφερειακούς αντιπάλους της, χαρακτήρισε την επιχείρηση «δικαιωμένη», ενώ προέτρεψε «συνολικές διαπραγματεύσεις».