ΑΘΗΝΑ
14:30
|
04.12.2023
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, στην καρδιά του Γερεβάν.
Διαδηλωτής με τη σημαία του Αρτσάχ στην πλατεία έξω από το κύριο κτίριο της κυβέρνησης της Αρμενίας χθες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να στηρίξει τους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού οι αυτονομιστές του θύλακα αυτού υποχρεώθηκαν σε μια ντροπιαστική παράδοση από το Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σταματά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αφού συμφωνήθηκε εκεχειρία με τις δυνάμεις των Αρμένιων αυτονομιστών. Με βάση τους όρους αυτής της συμφωνίας ο θύλακας επιστρέφει στον έλεγχο του Μπακού.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, στην καρδιά του Γερεβάν. Στο κέντρο της πόλης θεάθηκαν και πολλά φορτηγά στα οποία επέβαιναν Αρμένιοι στρατιώτες.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σταματά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αφού συμφωνήθηκε εκεχειρία με τις δυνάμεις των Αρμένιων αυτονομιστών. Με βάση τους όρους αυτής της συμφωνίας ο θύλακας επιστρέφει στον έλεγχο του Μπακού.

Ο Σαμβέλ Σαργκσιάν, 21 ετών, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Γερεβάν, είπε ότι η Αρμενία πρέπει να βοηθήσει το Καραμπάχ. «Πρέπει η Αρμενία να ενωθεί με το Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και να πολεμήσει», είπε ο Σαργκσιάν, που γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του θύλακα, το Στεπανακέρτ (κατά τους Αρμένιους) ή Χανκέντι (κατά την αζέρικη ονομασία της). «Οι Αρμένιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν μια άλλη χώρα, μια άλλη θρησκεία. Γιατί να το δεχτούμε εμείς; Γιατί η Αρμενία δίνει ένα μέρος της σε άλλο κράτος;» πρόσθεσε. «Αν χάσουμε το Αρτσάχ, χάνουμε την Αρμενία. Επειδή το επόμενο βήμα θα είναι η Αρμενία», είπε ο Σαργκσιάν, κρατώντας την κόκκινη, μπλε και πορτοκαλί σημαία του Αρτσάχ.

Οι πολιτικοί αντίπαλοί του Αρμένιου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, που ηττήθηκε στον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν το 2020 αλλά κέρδισε και πάλι τις εκλογές στη χώρα του λίγους μήνες αργότερα, τον κάλεσαν σήμερα να παραιτηθεί. Στη διαδήλωση κάποιοι φώναζαν απλώς «Αρτσάχ», άλλοι όμως φώναζαν το σύνθημα «Ο Νικόλ είναι προδότης».

Ο Πασινιάν έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την Αρμενία. Την Τρίτη υποστήριξε ότι κάποιες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση για πραξικόπημα στο Γερεβάν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου εναντίον της Γάζας κατηγορείται η Ολλανδία

Μεγάλο «τσεκούρι» για τους εργαζομένους του Spotify

Στο εδώλιο για διαφθορά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Τσίπρας: Στη Ρώμη για το Συμβούλιο της Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα