Το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας σε ένα νέο ρεκόρ 307 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε χθες με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).
«Μετά από πτώση επτά συνεχόμενων τριμήνων, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ επανέλαβε την ανοδική του τροχιά τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, κυμαινόμενος τώρα γύρω στο 336% – από 334% το 4ο τρίμηνο του 2022», ανέφερε η έκθεση.
Πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρέους προήλθε από ώριμες αγορές, με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Στις αναδυόμενες αγορές, η άνοδος ήταν πιο έντονη στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, ανέφερε το IIF.
Η αύξηση του χρέους έρχεται καθώς τα υψηλότερα επιτόκια στις περισσότερες χώρες αυξάνουν το κόστος δανεισμού – ένας καθοριστικός παράγοντας για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών. Έρχεται επίσης καθώς η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες.
«Η ανησυχία μας είναι ότι οι χώρες θα πρέπει να διαθέσουν όλο και περισσότερα για τις δαπάνες τόκων», δήλωσε ο Εμρέ Τιφτίκ, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης του IIF. «Θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο κόστος χρηματοδότησης των χωρών και στη δυναμική του χρέους».
Η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι το εγχώριο δημόσιο χρέος βρίσκεται σε «ανησυχητικά επίπεδα» σε πολλές χώρες των αναδυόμενων αγορών. Εν τω μεταξύ, «το βάρος του χρέους των καταναλωτών παραμένει σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμο στις ώριμες αγορές, επιτρέποντας επιπλέον περιθώριο για περαιτέρω σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η IIF.
Διαβάστε ακόμα: