ΑΘΗΝΑ
12:37
|
28.04.2024
Από την άλλη, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γουατεμάλας δεσμεύεται να παραδώσει την εξουσία, αλλά καταδικάζει την ξένη ανάμειξη στη Γενική Συζήτηση του ΟΗΕ.
Υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προειδοποίησε για τον «κίνδυνο πραξικοπήματος» στη Γουατεμάλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας επίπληξη από τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Αλεχάντρο Τζιαματέι.

Μιλώντας από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο Λούλα εξέφρασε ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα το 2023 θα μπορούσε να ανατραπεί.

«Στη Γουατεμάλα, υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος, που θα εμπόδιζε την ορκωμοσία του νικητή των δημοκρατικών εκλογών», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, μια εκδήλωση που επιτρέπει στους παγκόσμιους ηγέτες να μιλήσουν για όποια θέματα επιλέξουν.

Αλλά ώρες αργότερα, ήταν η σειρά του Τζιαματέι να ανέβει στο βάθρο ο οποίος απέκρουσε τους ισχυρισμούς του Λούλα.

«Σε αντίθεση με τις υποτιθέμενες αλήθειες που ακούσαμε σήμερα από αυτό το βήμα, θα παραδώσω την εξουσία στο πρόσωπο που εξελέγη στις εκλογές», είπε ο Τζιαμάτει.

Καταδίκασε περαιτέρω την «αχρείαστη διεθνή ανάμειξη» στις εκλογές.

Αυτή η ανάμειξη και η παρέμβαση ήταν περιττή γιατί η δημοκρατία μας δεν είναι τέλεια, αλλά ήταν μια δημοκρατία που μας επέτρεψε να έχουμε την ειρηνική παράδοση της εξουσίας και τον σεβασμό του συντάγματος, πρόσθεσε.

Η δήλωση έρχεται μια μέρα μετά αφότου ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, Φρανσίσκο Μόρα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις προσπάθειες υπονόμευσης της δημοκρατίας στη Γουατεμάλα.

Επισήμανε τις πρόσφατες ενέργειες της ανώτατης εισαγγελίας της Γουατεμάλας που φαίνεται να στοχεύουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο, τον υποψήφιο κατά της διαφθοράς που κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 20ης Αυγούστου.

Από τότε που αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές, ο Αρέβαλο είδε το πολιτικό του κόμμα, το Κίνημα Σπόρος, να απειλείται με αναστολή.

Οι εισαγγελείς υπό τη Γενική Εισαγγελέα Μαρία Κονσουέλο Πόρρας έχουν επίσης ζητήσει δικαστικές εντολές για έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Σπόρος, καθώς και στα γραφεία της εκλογικής αρχής της Γουατεμάλας.

Μια αστυνομική έφοδος την περασμένη εβδομάδα περιλάμβανε την αστυνομία να ανοίγει κουτιά με σφραγισμένα ψηφοδέλτια, μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

«Σε μια υγιή δημοκρατία, τα θεσμικά όργανα δεν παραβιάζουν τις κάλπες αφού τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν επίσημα πιστοποιηθεί από την αρμόδια αρχή», είπε η Μόρα.

Χαρακτήρισε την πράξη «επίθεση στο κράτος δικαίου» και κάλεσε τις αρχές στη Γουατεμάλα να τερματίσουν τις «προσπάθειές τους εκφοβισμού».

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα υποστήριξε ότι ακολουθεί το νόμο.

Από την πλευρά του, ο Αρέβαλο ανέστειλε για λίγο τη συμμετοχή του στη μετάβαση της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες των εισαγγελέων. Έχει επίσης καλέσει τον Πόρρα και άλλους αξιωματούχους να παραιτηθούν.

Αυτές οι εκκλήσεις επαναλήφθηκαν στους δρόμους της Γουατεμάλας αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Αρέβαλο απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν υπέρ της εκλογικής ακεραιότητας της χώρας.

Την Τρίτη, χιλιάδες αυτόχθονες και αγρότες υποστηρικτές έστησαν 14 μπλόκα κατά μήκος των επτά κύριων οδικών αρτηριών της χώρας και αρκετών δρόμων στην πρωτεύουσα, τη Γουατεμάλα Σίτι, για να διαδηλώσουν ενάντια στην υποτιθέμενη εκλογική παρέμβαση.

Τη Δευτέρα, ένας συνασπισμός ακαδημαϊκών και οργανώσεων για τα δικαιώματα εξέδωσε επίσης μια δήλωση καλώντας τη διεθνή πίεση να διασφαλίσει ότι η Γουατεμάλα θα σέβεται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η Αρέβαλο έχει προγραμματιστεί να αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα