ΑΘΗΝΑ
00:03
|
05.05.2024
Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας το Δεκέμβριο ήταν το μόνο απτό αποτέλεσμα της συνάντησης.
Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα μικρό βήμα «προόδου» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους διαπίστωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία λιτή δήλωση που έκανε μετά την ημίωρη, αποψινή συνάντησή του με τον Τούρκο ηγέτη στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί».

Κυβερνητική πηγή επιχείρησε να αποδώσει το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών με τον ακόλουθο χαρακτηριστικό τρόπο: «Πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους, αλλά η Χάγη είναι ακόμη μακριά». Αν βγήκε κάτι πρακτικό από αυτή τη συνάντηση ήταν η ημερομηνία συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τα λοιπά στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας».

Ανέφερε επίσης πως συζήτησαν  «τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας».

Σε λιτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας στην πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Χ αναφέρεται αντίστοιχα:

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Τουρκικό Σπίτι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα