Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι, για να δηλώσουν την εναντίωσή τους απέναντι στο μεσαιωνικό εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βουλή. Αν και ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να υποβαθμίζει την απεργία, χαρακτηρίζοντάς την ειρωνικά «μεγαλειώδη πορεία» από το βήμα της Βουλής, οι εργαζόμενοι με τα πλακάτ στα χέρια, διαδήλωσαν υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Πώς ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις
Ξεκίνησαν, με πρώτη τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα το πρωί στην Αθήνα, με τους εργαζόμενους να απαντούν με απεργία στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θέτει σε συζήτηση σήμερα η Κυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει διεξαχθεί και η ψηφοφορία.
«Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή», δήλωσε από την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Ακόμα, δίνεται μια ηχηρή απάντηση για το μεγάλο ψέμα, την κοροϊδία με τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, αλλά και για την εγκληματική πολιτική της που βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του “κόστους-οφέλους”, σε αυτή τη λογική για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας: «Γι’ αυτό η λύση είναι μια: Ένας για όλους και όλοι για έναν».
Στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, θερμό ήταν το καλωσόρισμα των απεργών πυροσβεστών, που έδωσαν μάχες στο πλευρό του κόσμου στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Στην πλατεία Συντάγματος κατέληξε και η πορεία που πραγματοποιήθηκε μετά από το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 το πρωί.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε μία σειρά από πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Χανιά κ.ά) συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, μεγάλα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα, καθώς και δεκάδες σωματεία. Δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης:
Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20).
Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου.
Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.
Πώς επήργησαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ
Ακινητοποιημένοι έμειναν οι συρμοί του Μετρό στις Γραμμές 1, 2 & 3. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιησεων σωματείων εργαζομένων.
Το Τραμ λειτούργησε από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου, οι στάσεις εργασίας κρίθηκαν παράνομες. Το Σωματείο με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημέρωσε «τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».
Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Η απεργία αυτή κρίθηκε νόμιμη.
Απεργιακές κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), όμως το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.
Όσο για τα τρένα, η Hellenic Train ανακοίνωση ότι λόγω της απεργίας και της συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας.
Ακυρώσεις δρομολογίων και τροποποιήσεις στον Προαστιακό
Ματαιώσεις και τροποποιήσεις υπήρξαν και σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με τρίωρη στάση εργασίας (από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα).
«Παρών» στην απεργία και οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία
Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά:
• Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.
• Να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ.
• Να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους «εν εξελίξει» διαγωνισμούς που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.
Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) αναφέρει ότι η κυβέρνηση «φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας!», επειδή «έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος».
Στην Βουλή live η συζήτηση και η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο και την τροπολογία για τις τριετίες. Το σχέδιο νόμου «για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019-Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» εισάγεται στην Ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Διαβάστε επίσης: