ΑΘΗΝΑ
14:44
|
26.06.2024
Παρά τις αναρίθμητες έρευνες που έχουν καταδείξει τους κινδύνους για την υγεία ανθρώπων και ζώων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον προτείνεται η 10ετής χρήση της.
Ζιζανιοκτόνο Roundup
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γλυφοσάτη, είναι δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup που παρήγαγε για χρόνια η αμερικανική εταιρία Monsanto ώσπου εξαγοράστηκε από το γερμανικό κολοσσό της Bayer. Εδώ και χρόνια θεωρείται ύποπτη ουσία για την υγεία ανθρώπων, ζώων και εντόμων προκαλώντας εκτός των άλλων καρκίνο.

Το 2022 ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε πως η γλυφοσάτη  φθάνει και διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με πιθανή επίπτωση την πρόκληση Αλτσχάιμερ.

Η γλυφοσάτη που είναι δραστικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup προκαλεί και καρκίνο του μαστού

Άλλη πιο παλιά έρευνα από Ισπανούς ερευνητές το 2012 τεκμηρίωνε για πρώτη φορά τότε ακόμη μία επικίνδυνη επίπτωση από τη χρήση αυτής της ουσίας: την παρουσία της γλυφοσάτης ως τα υπόγεια ύδατα και την κατάληξή του στο πόσιμο νερό, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της εταιρίας που το έφτιαχνε, της Monsanto.

Ήδη από το τέλος του 2017, το Ευρωκοινοβούλιο θεωρώντας ότι «μπορεί» να είναι (και..) καρκινογόνος ουσία πρότεινε να απαγορευτεί μετά το 2020.

Αυτά ως τότε.

Χτες, 20 Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανανεωθεί η έγκριση της γλυφοσάτης (glyphosate) στην Ε.Ε. για 10 χρόνια, λίγους μήνες μετά την ύποπτη έκθεση αρμόδιας «ρυθμιστικής» αρχής, EFSA, ότι το επίπεδο κινδύνου δε δικαιολογεί την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου. Η συγκεκριμένη έκθεση είχε προκαλέσει την εύλογη αγανάκτηση επιστημονικών και περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.  

Η πρόταση παράτασης της χρήσης της επικίνδυνης ουσίας θα εξεταστεί, αύριο, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, από τις 27 χώρες-μέλη, που στη συνέχεια θα πρέπει να την επικυρώσουν εντός του επόμενου μήνα.

Ναι μεν, αλλά…

Σύμφωνα με το κείμενο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου θα πρέπει να συνοδεύεται από «μέτρα μετριασμού του κινδύνου» γύρω από τις περιοχές που ψεκάζονται, «δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή» στις έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Επίσης, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην έκθεσή της τον περασμένο Ιούλιο είχε εντοπίσει «υψηλό μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τα θηλαστικά» για τις μισές από τις προτεινόμενες χρήσεις της γλυφοσάτης αναγνωρίζοντας ότι η έλλειψη δεδομένων εμπόδισε οποιαδήποτε ανάλυση.

Τα συμπεράσματα αυτά προκάλεσαν κατακραυγή μεταξύ των περιβαλλοντικών ενώσεων, εκφράζοντας τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η αρχή της προφύλαξης.

Στην έκθεσή της, η οποία βασίστηκε σε 2.400 μελέτες που αναλύθηκαν από 90 εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, η Αρχή παραδέχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει ορισμένες πτυχές της αξιολόγησής της, ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους για τα υδρόβια φυτά, κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων ή τον αντίκτυπο του ζιζανιοκτόνου στη βιοποικιλότητα.

Εμμέσως δηλαδή παραδέχθηκε τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του, αλλά όπως αντιλαμβάνεται κανείς «είναι πολλά τα λεφτά» για να προχωρήσει στην απαγόρευσή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Επένδυση μαμούθ της Volkswagen στον αντίπαλο της Tesla, Rivian

Ακόμα ένας νεκρός για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα