ΑΘΗΝΑ
02:40
|
28.04.2024
Σε μία προφανή απόπειρα απενοχοποίησης της γλυφοσάτης για τον καρκίνο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων βρήκε μελέτες που «δεν έδειξαν τέτοια επίπτωση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση για πλήρη έγκριση του καρκινιγόνου ζιζανιοκτόνου ευρέως φάσματος γλυφοσάτη που παράγει κατά κόρον η (πρώην αμερικανική, νυν γερμανική) πολυεθνική MONSANTO ετοιμάζεται να εγκρίνει αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με πρόσφατο διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Politico.eu που πέρασε (γιατί άραγε) «απαρατήρητο».

Σε έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Politico αναφέρεται πως το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο θα λάβει πλήρη έγκριση κυκλοφορίας 15ετούς διάρκειας από τις χώρες μέλη και θα δοθεί εκ νέου άδεια για τη χρήση του στις χώρες της Ε.Ε..

Το έγγραφο επικαλείται μάλιστα σχετικά «πρόσφατα συμπεράσματα» της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) που μεταξύ άλλων δεν έβλεπε κινδύνους «σε κρίσιμους τομείς» για τον άνθρωπο, τα ζώα ή το περιβάλλον. Αυτό προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις Πράσινων ευρωβουλευτών που αποκάλεσαν τα ευρήματα της αρχής «σοκαριστικά» και την κατηγόρησαν πως επηρεάστηκε από τα οργανωμένα συμφέροντα των πολυεθνικών που φτιάχνουν επικίνδυνα χημικά ζιζανιοκτόνα με πρώτη την MONSANTO που εδώ και μερικά χρόνια έχει αγοραστεί από γερμανικό μονοπώλιο.

Τι είναι η καρκινογόνος γλυφοσάτη

Μολονότι η γλυφοσάτη και τα εμπορικά προϊόντα της έχουν εγκριθεί από τις υπεύθυνους φορείς σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η χρήση της γλυφοσάτης. Σε αρκετές επιστημονικές ανασκοπήσεις διερευνάται η πιθανότητα συσχέτισης της έκθεσης σε γλυφοσάτη με την εμφάνιση καρκίνου, όπως το μη-Hodgkin λέμφωμα.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο ταξινόμησε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» (κατηγορία 2Α) με βάση μελέτες επιδημιολογικές, σε ζώα και in vitro.

Αντίθετα, το Νοέμβριο 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δήλωσε ότι «η ουσία είναι απίθανο να είναι γονοτοξική (δηλαδή επιβλαβής για το DNA) ή να αποτελεί καρκινογόνα απειλή για τους ανθρώπους», διευκρινίζοντας αργότερα ότι ίσως υπάρχουν εμπορικά σκευάσματα γλυφοσάτης που να είναι καρκινογόνα.

Σε μία προφανή απόπειρα απενοχοποίησης της γλυφοσάτης για καρκίνο  η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων πρόσθεσε πως υπάρχουν και μελέτες «που εξετάζουν τη δραστική ουσία γλυφοσάτη μόνο» και «δεν έδειξαν τέτοια επίπτωση».

Για όσους αναρωτιούνται τι κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την γλυφοσάτη, ας μάθουν πως την έχει εγκρίνει το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης χορηγώντας πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα