ΑΘΗΝΑ
01:33
|
19.05.2024
Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος των ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας παύθηκε μία βδομάδα μετά την ανάρτηση του επίμαχου βίντεο. Της παύσης της προηγήθηκαν ερωτήσεις Αμερικανού Γερουσιαστή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Σάρα – Άστον Σιρίλο, παύθηκε από τα καθήκοντά της χθες «με άμεση ισχύ», μία εβδομάδα αφότου εξέφερε απειλές εναντίον δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι οι «όλοι οι προπαγανδιστές του εγκληματικού πολέμου της Ρωσίας θα κυνηγηθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Οι δηλώσεις της Άστον – Σιρίλο τις τελευταίες ημέρες δεν είχαν εγκριθεί από τη διοίκηση των [Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας] ή από τη διοίκηση [Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας]», ανέφεραν οι Ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας σε ανάρτησή τους στο Χ (πρώην Twitter) εχθές.

«Η λοχίας Σάρα Άστον-Τσιρίλο θα παυθεί αμέσως», συνεχίζει η δήλωση, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε έρευνα για τη συμπεριφορά της λοχία.

«Την επόμενη εβδομάδα τα δόντια των Ρώσων διαβόλων θα τρίξουν όσο ποτέ και τα λυσσασμένα στόματά τους θα αφρίσουν με ανεξέλεγκτη φρενίτιδα, καθώς ο πλανήτης θα δει έναν αγαπημένο προπαγανδιστή του Κρεμλίνου να πληρώνει για τα εγκλήματά τους», δήλωνε στο επίμαχο βίντεο η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Διαβάστε ακόμα:

«Αυτή η μαριονέτα του Πούτιν θα είναι μόνο η πρώτη. Όλοι οι προπαγανδιστές του εγκληματικού πολέμου της Ρωσίας θα κυνηγηθούν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς εμείς στην Ουκρανία καθοδηγούμαστε σε αυτή την αποστολή από την πίστη στον Θεό, την ελευθερία και την πλήρη απελευθέρωση», πρόσθετε, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί ως απονομή δικαιοσύνης και από ποιον θα απονεμηθεί, ενώ πυροδοτήθηκαν εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι ο «προπαγανδιστής» που θα πληρώσει.

Η Σιρίλο είναι μια τρανς Αμερικανίδα που κατετάγη εθελοντικά στον ουκρανικό στρατό και τον Μάρτιο προήχθη σε εκπρόσωπος της Εδαφικής Άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την αγγλική γλώσσα. Η Σιρίλο έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς των ΗΠΑ, όπου εξαίρει την Ουκρανία για την ανοικτότητά της στα τρανς άτομα και την ελευθεροτυπία της.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση Αμερικανού Γερουσιαστή

Η απειλή προκάλεσε μια κατά κύριο λόγο αρνητική απάντηση και από τις δύο πλευρές του πολέμου.

Παράλληλα με την καταδίκη της δήλωσης από τη Μόσχα, όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι τα λεγόμενα της εκπροσώπου του ουκρανικού στρατού χρησιμεύουν ως πρόσθετη απόδειξη της εμπλοκής του Κιέβου σε τρομοκρατικές ενέργειες, αντιδράσεις υπήρξαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον Υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν και τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Άβριλ Χέινς, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το εάν η Άστον – Σιρίλο «αποζημιωνόταν με αμερικανικούς πόρους» ή αν είχε εργαστεί προηγουμένως για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ένα βίντεο με ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι αγγλόφωνος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Στο βίντεο, αυτό το άτομο, η Σάρα – Άστον Σιρίλο, κοιτάζει απευθείας την κάμερα και απειλεί με σωματική βία οποιονδήποτε κυκλοφορεί «ρωσική προπαγάνδα»:

«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ένα βίντεο με ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι αγγλόφωνος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Στο βίντεο, αυτό το άτομο, η Σάρα – Άστον Σιρίλο, κοιτάζει απευθείας την κάμερα και απειλεί με σωματική βία οποιονδήποτε αναπαράγει “ρωσική προπαγάνδα”.

Μια σειρά από αναφορές υποτίθεται ότι προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες, πολλές από αυτές ανεπιβεβαίωτες, σχετικά με την Άστον – Σιρίλο. Έχω δει ισχυρισμούς ότι αυτό το άτομο είναι Αμερικανή, πρώην πράκτορας πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπάλληλος της ουκρανικής κυβέρνησης. Άλλοι υποστήριξαν ότι η Άστον – Σιρίλο κάνει μια περίτεχνη φάρσα…

Ανησυχώ ότι οι αμερικανικοί πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίζουν τη βία ή την απειλή βίας εναντίον ανθρώπων επειδή λένε τη γνώμη τους. Συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε επικριτής της ασυνάρτητης πολιτικής της Αμερικής στην Ουκρανία έχει συκοφαντηθεί ως προπαγανδιστής, συμπεριλαμβανομένων πολλών υποψηφίων για την προεδρία και Αμερικανών δημοσιογράφων.

Ενώ μπορούμε να συζητήσουμε το βάσιμο αυτών των κατηγοριών, η εκφορά λόγου δεν πρέπει να επισείει απειλές βίας—διαφορετικά, η Πρώτη Τροποποίηση δεν σημαίνει τίποτα».

Όχι μεμονωμένο περιστατικό

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι εθνικιστικές ομάδες στη χώρα έχουν μια μακρά ιστορία καταστολής της ελευθερίας του λόγου και στόχευσης τόσο Ουκρανών όσο και ξένων δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στο Κίεβο.

Όπως έχουν επισημάνει οι Helsinki Times, ο Ουκρανικός Ποινικός Κώδικας περιέχει πλέον το άρθρο 435-1, το οποίο θεσπίζει ευθύνη για απειλές ή εξύβριση στρατιωτικού προσωπικού και των οικογενειών τους, και το άρθρο 436-2, το οποίο αφορά τη δικαιολόγηση ή άρνηση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, την κατοχή ουκρανικών εδαφών και την εξύμνηση όσων εμπλέκονται στην επίθεση ή την κατοχή, με τις ποινές για αυτά τα αδικήματα να κυμαίνονται από κράτηση 6 μηνών έως φυλάκιση έως και 8 ετών.

Παράλληλα, ο διαβόητος ιστότοπος Mirotvorets της Ουκρανίας, εξακολουθεί να είναι online και να φιλοξενεί μια «λίστα προγραφών» που περιέχει προσωπικές πληροφορίες για διαφωνούντες δημοσιογράφους, πολιτικούς, στελέχη της αντιπολίτευσης, μπλόγκερ, ακόμη και ανήλικους, που όλοι χαρακτηρίζονται ως «εχθροί της Ουκρανίας»

Όταν κάποιος σε αυτή τη λίστα σκοτώνεται, ο ιστότοπος επισημαίνει τη φωτογραφία του με τη λέξη «εξαϋλώθηκε».

Ο πρώην αναπλ. υπ. Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο πρώην υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρώην αναπλ. υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τα στελέχη του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Γιώργος Μαγγανάς, ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Πατέλης, ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης και η δημοσιογράφος Μαρία Καλύβα, αλλά και ο τραγουδοποιός και ιδρυτής των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, έχουν επίσης συμπεριληφθεί στη λίστα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα