ΑΘΗΝΑ
05:29
|
24.05.2024
Όπως όλα δείχνουν, η ανέμελη ζωή αρχίζει τώρα για τον 92χρονο δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του Τύπου.
Ο 92χρονος μεγιστάνας του Τύπου αποσύρεται παραχωρώντας το τιμόνι στο γιο του, Λάχλαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από δεκαετίες στο «τιμόνι» της αυτοκρατορίας των Μέσων Ενημέρωσης που δημιούργησε, ο 92χρονος μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ, αποφάσισε σήμερα πως ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης και της ανεμελιάς, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την αναζήτηση νέας συντρόφου μετά από πρόσφατους διαδοχικούς αλλά σύντομους «αρραβώνες».

Εδώ, την περασμένη άνοιξη, με ένα από τα τελευταία του φλερτ, την 66χρονη χήρα, Αν Λέσλι Σμιθ

Ο Μέρντοχ ανακοίνωσε σήμερα πως θα αποχωρήσει από την προεδρία της Fox Corporation, μητρικής εταιρείας του αμερικανικού δικτύου Fox News, και της News Corp, δίνοντας τη σκυτάλη στον γιο του, Λάχλαν, που νόμιζε πως δεν θα έβλεπε σύντομα αυτή τη μέρα…

Σε επιστολή του προς εργαζομένους της Fox Corp και της News Corp, ο Μέρντοχ διατύπωσε την απόφαση της παραίτησής του με τρόπο που δεν χωρά παρεξηγήσεις ή δυσάρεστες παρερμηνείες. «Οι εταιρείες έχουν ακμαία υγεία, όπως και εγώ» ανέφερε, βάζοντας αυτόματα φρένο στους κακεντρεχείς για την κατάσταση της υγείας και τη ζωτικότητά του.

«Οι ευκαιρίες μας υπερβαίνουν κατά πολύ τις εμπορικές μας προκλήσεις», πρόσθεσε ο Ρούπερτ Μέρντοχ και συνέχισε:

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια – εγώ σίγουρα είμαι, και σκοπεύω να είμαι εδώ για να συμμετέχω σε όσα έρχονται. Αλλά η μάχη για την ελευθερία του λόγου και, εν τέλει, την ελευθερία της σκέψης, δεν ήταν ποτέ πιο έντονη».

O κληρονόμος της αυτοκρατορίας Μέρντοχ, Λάχλαν Μέρντοχ.

Η αποχώρηση του Ρούπερτ Μέρντοχ θα τεθεί σε ισχύ στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων των δύο εταιρειών στα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση των Fox News και News Corp.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ θα γίνει τότε επίτιμος πρόεδρος των δύο ομίλων, εξασφαλίζοντας με έναν τρόπο τη δυνατότητα να εξακολουθεί να έχει «λόγο» στις υποθέσεις της αυτοκρατορίας που έκτισε.

Λίγα λόγια για τον μεγιστάνα του Τύπου

Ο Αυστραλοαμερικανός μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ (Μurdoch στη σκωτσέζικη διάλεκτο σημαίνει θάλασσα) γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1931 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές αποκτώντας έξι παιδιά.

Είναι παράλληλα ιδιοκτήτης εκατοντάδων εκδοτικών εταιρειών και εφημερίδων. Έχει υπό την ιδιοκτησία του μια πραγματική αυτοκρατορία παγκοσμίως, που συμπεριλαμβάνει πολυάριθμες ιστοσελίδες (IGN Entertainment, AskMen, Rotten Tomatoes), μεγάλο αριθμό εφημερίδων, (New York Post στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι The Times στο Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο της τηλεόρασης, κατέχοντας ανάμεσα σε άλλα και το δίκτυο Fox News.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Μελβούρνη και φοίτησε στο Geelong Grammar School, όπου ήταν συνεκδότης του επίσημου περιοδικού του σχολείου The Corian και εκδότης του μαθητικού περιοδικού If Revived. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Worcester College της Οξφόρδης, στην Αγγλία. Στο δωμάτιο της εστίας όπου έμενε είχε τοποθετήσιε μία προτομή του Λένιν, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το παρατσούκλι «Red Rupert». Ήταν μέλος των Βρετανών Εργατικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διηύθυνε τον εκδοτικό οίκο «Oxford Student Publications Limited».

Το 1949 ο Σερ Κιθ Μέρντοχ, πατέρας του Ρούπερτ, ανέλαβε τον έλεγχο της News Limited (μετέπειτα News Corp Australia). Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 1923 από τον Τζέιμς Έντουαρντ Ντέιβιντσον και εξέδιδε αρκετές από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες στην Αυστραλία.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του και πριν επιστρέψει στην Αυστραλία εργάστηκε ως μαθητευόμενος στην Daily Express του Λονδίνου για δύο χρόνια. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, ωστόσο, κλήθηκε να αναλάβει τη διεύθυνση της News Corp Australia. Άδραξε τη μεγάλη ευκαιρία όταν απέκτησε το μερίδιο του Μαρκ Ριτς στη 20th Century FOX Film Corporation το 1984 έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Ακολούθως πήρε και το μερίδιο του Μάρβιν Ντέιβις έναντι 350 εκατ. δολαρίων.

Τα υπόλοιπα είναι περίπου γνωστή ιστορία, που φθάνει ως το 2023 με το εκδοτικό συγκρότημα του Μέρντοχ να προχωρά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική εταιρία εκλογικών συστημάτων Dominion Voting Systems ύψους 785,5 εκατ. δολαρίων, η  οποία κατηγόρησε το Fox News για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων για όσα κυκλοφόρησε το 2020 περί «ηλεκτρονικής νοθείας» των αμερικανικών εκλογών εκείνης της χρονιάς σε βάρος του τότε Προέδρου και υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μέρντοχ συμπεριελήφθη τρεις φορές στην ετήσια λίστα του περιοδικού Time με τα 100 πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Το 2010 θεωρήθηκε πως είναι ο 13ος ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

 Κατέχοντας ένα δίκτυο επιχειρήσεων, θεωρείται ο 83ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία του για το 2021, να ανέρχεται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρήκαν δεύτερο φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης, μετά τα πακέτα των 210 κιλών στον Πειραιά

Μάνδρα: Φωτιά σε αποθηκευτικό χώρο

Το πρώτο TikTok βίντεο του Κουτσούμπα με μουσική Μαρίνας Σάττι (video)

Επτά νεκροί και 40 τραυματίες στην Ινδία από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα