ΑΘΗΝΑ
18:40
|
27.04.2024
Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, στις 21 Σεπτεμβρίου, και θα ακολουθήσει πορεία.
Πέντε χρόνια οργής και θλίψης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στη Γλάδστωνος από μέλη της αστυνομίας και από ιδιοκτήτες τοπικών καταστημάτων.

Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε σε κοινή θέα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί ένα κύμα οργής και αγανάκτησης από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, οι δικαστικές εξελίξεις έφεραν επιπλέον αγανάκτηση, καθώς οι Σπύρος Δημόπουλος και Αθαναβάσιος Χορταριάς κρίθηκαν ένοχοι, όμως ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά, ενώ ο δεύτερος τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό, λόγω ηλικίας.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, στις 21 Σεπτεμβρίου, και θα ακολουθήσει πορεία.

Ανακοίνωση για την πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου:

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗΣ. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ZΑΚ – ZACKIE Oh

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 19:00. Προσυγκέντρωση στη Γλαδστωνος.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που ο Ζακ / η Zackie, δολοφονήθηκε σε κοινή θέα ένα μεσημέρι στη Γλάδστωνος, από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς. Δεκάδες κινητά κατέγραψαν το αποτρόπαιο έγκλημα που διαδραματίζονταν μπροστά τους, κανένα όμως χέρι δεν απλώθηκε να βοηθήσει τον αιμόφυρτο άνθρωπο μπροστά τους.

Μετά από απίστευτη καθυστέρηση τριών χρόνων, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφνία του Ζακ, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2022, όπου το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα λάθος σε αυτήν τη δολοφονία κι αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε χειροκροτήματα και ιαχές θριάμβου.

Στη συνέχεια, έκρινε ένοχους τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά), με τον κοσμηματοπώλη -που στην απολογία του δεν βρήκε μισή συγγνώμη για το έγκλημα του, μόνο την απογοήτευση του που ο αλληλέγγυος κόσμος έβαψε με ροζ μπογιά το κατάστημα του-, να τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω ηλικίας. Ο μεσίτης, που δεν σταμάτησε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να απειλεί και να χλευάζει την οικογένεια του Ζακ και τους ανθρώπους που την αγκάλιαζαν, αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου του 2023.

Με λίγα λόγια, για τη δολοφονία του Ζακ υπήρχαν έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι και κανείς στην φυλακή.

O Ζακ δολοφονήθηκε μια φορά στο κέντρο της Αθήνας εκείνον το Σεπτέμβρη, δολοφονήθηκε όμως δεκάδες φορές στα Μέσα Ενημέρωσης, σε φασιστικούς λογαριασμούς στα social media και φυσικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, με κατασκευασμένα ψέματα, παραπληροφόρηση και σκύλευση της μνήμης του. Η οργή μας για τη δολοφονία του, είναι ένα ποτάμι που διαρκώς φουσκώνει βλέποντας την ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι αναπαράγουν το ρατσιστικό μίσος, όσοι νομιμοποιούνται να κλωτσούν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ως μέσο αντίδρασης τις κλωτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο.Η οργή μας ξεχειλίζει για κάθε δολοφονημένο αδερφό μας, για κάθε δολοφονημένη αδερφή μας. Η Άννα, είναι μια από αυτές, είναι ένα από εκείνα τα πλάσματα που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο σπίτι τους, με τον Άγιο Παντελεήμονα να γίνεται ένας τόπος μαρτυρίου για τις φτωχές τρανς μετανάστριες αδερφές μας, που παλεύουν να επιβιώσουν.

Ο Ζακ, ήταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολιτική. Και μας λείπει αφάνταστα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άδικο, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην προλάβαμε να του το υποσχεθούμε, ορκιστήκαμε όμως στο σύμπαν που απολαμβάνει πλέον το γκλίτερ και τη λάμψη του.

Πέντε χρόνια μετά, δίνουμε ξανά ραντεβού στον δρόμο, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη της Zackie που δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους. Δεν είμαστε μόνα μας, έχουμε το ένα το άλλο και αυτή είναι η πιο μεγάλη μας δύναμη. Η δικαιοσύνη, η δημοσιογραφία, το κράτος ολόκληρο τσαλαβουτούν στη λάσπη, εμείς όμως έχουμε των φως των χαμένων μας αδερφών να μας οδηγεί σε νέους αγώνες.

✨ Ας φέρουμε όλα από λίγο γκλίτερ, να γεμίσουμε τη Γλάδστωνος και τους δρόμους της Αθήνας με αστερόσκονη!

Σεξιστικές, παραβιαστικές, εξουσιαστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές, ιντερφοβικές, μισαναπηρικές συμπεριφορές δε θα γίνουν αποδεκτές.

ΜέΡΑ25: Αγώνας μέχρι την πραγματική δικαίωση για τον Ζακ

Ανακοίνωση – κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση και πορεία για την μνήμη του Ζακ / της Zackie Oh απευθύνει το ΜέΡΑ25 ζητώντας να αποδωθεί πραγματικήδικαιοσύνη και να υπάρξει αληθινή δικαιοσύνη τιμωρία εκείνων που τον οδήγησαν στον θάνατο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι να υπάρξει αληθινή τιμωρία των δολοφόνων. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την άγρια δολοφονία του Ζακ / της Zackie Oh και μαζί με την οικογένεια του ακόμη αγωνιζόμαστε να δικαιωθεί η μνήμη του και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Η αποτρόπαια δολοφονία έγινε με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας καθώς οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, όχι μόνο δεν εμπόδισαν τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη να τον χτυπήσουν, αλλά συμμετείχαν και οι ίδιοι στην κακοποίηση του Ζακ και εν τέλει στη δολοφονία του. Επιπλέον, μετά την δολοφονία δεν απέκλεισαν ως όφειλαν το χώρο του εγκλήματος, επιτρέποντας στον κοσμηματοπώλη, Σπυρίδωνα Δημόπουλο, να καθαρίσει και να αφαιρέσει χρήσιμα στοιχεία από το συμβάν και τον τόπο της δολοφονίας. Μια πράξη της οποίας όλες/όλοι/όλα γίναμε μάρτυρες μέσα από αντίστοιχα βίντεο. Παρόλα αυτά, τον Μάιο του 2022 στο Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας όλοι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία.

Ο Ζακ δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, σε δημόσια θέα. Στο βιντεοληπτικό υλικό της δολοφονίας που έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας παντού αντιδράσεις, παραδόθηκε στις αρχές και είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Όχι μόνο για το ποιοι είναι οι δολοφόνοι του Ζακ, αλλά και ποιοι οι συνεργοί τους.

Όμως, η Ελληνική Δικαιοσύνη αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να τιμωρηθούν όλοι όσοι συνέβαλαν στη δολοφονία επιχειρώντας να σβήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου εκείνοι να πέσουν στα μαλακά και σε ελαφριές ποινές. Η αγανάκτηση και η οργή όλων μας ξεχειλίζει. Το ίδιο και της οικογένειας του Ζακ που αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθεί η μνήμη του.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ως άτομα που βρισκόμαστε κοντά στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να υπάρξει πραγματική δικαίωση του Ζακ, μέσα από την πραγματική τιμωρία των δολοφόνων.

Συμμετέχουμε και καλούμε όλ@ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στην οδό Γλάδστωνος στην συγκέντρωση και πορεία για την μνήμη του Ζακ / της Zackie Oh.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα