ΑΘΗΝΑ
21:59
|
27.04.2024
Συγκρούσεις αστυνομικών και εθνικιστών διαδηλωτών που δε θέλουν τη συμμετοχή της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Από την διαδήλωση του εθνικιστικού κόμματος, Αναγέννηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τους υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane («Αναγέννηση») που διαμαρτύρονται για την φιλοδυτική πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία συγκρούστηκαν απόψε αστυνομικοί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Σόφια.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να κλείσουν και οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία.

Διαφωνώντας ανοικτά με τη στήριξη που παρέχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία, στον πόλεμο με τη Ρωσία, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, κρατώντας βουλγαρικές και ρωσικές σημαίες.

Ζήτησαν επίσης την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για έκτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Η Βουλγαρία, η οποία έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία, ήρε την περασμένη εβδομάδα την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

«Οι Βούλγαροι δε θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θέλουμε να μείνουμε ουδέτεροι», είπε μια 60χρονη επιχειρηματίας, η Νέλι Τιουλέκοβα. Η ίδια εξήγησε πως πολλοί συμπολίτες της διαφωνούν επίσης με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, κάτι που «πυροδοτεί περαιτέρω τον πόλεμο».

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Έξω οι αμερικανικές βάσεις, η Βουλγαρία είναι ειρηνική ζώνη», αναφερόμενοι στη νέα στρατιωτική βάση που φτιάχτηκε στη χώρα.

«Οι τελευταίες εντολές από τους αφέντες της Βουλγαρίας, από τις ΗΠΑ, είναι να φτιάξει η Βουλγαρία μια νέα στρατιωτική βάση. Έξω το ΝΑΤΟ», είπε ο Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, ο επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση», μιλώντας στο πλήθος.

Η πορεία των διαδηλωτών τερματίστηκε μπροστά από ένα μνημείο του σοβιετικού στρατού. Εκεί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στο μνημείο, το οποίο έχει καλυφθεί τάχα για «λόγους ασφαλείας» καθώς η φιλοδυτική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το απομακρύνει παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα