Έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια και συνεχείς αναβολές ξεκίνησε την Πέμπτη 21/2 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη για τη φασιστική επίθεση από το τάγμα εφόδου του χρυσαυγίτικου εργοδοτικού σωματείου «Αγιος Νικόλαος» σε αντιφασίστες και μέλη της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ) στο Πέραμα.
Ηταν Μάιος του 2018 όταν μέλη της ΟΡΜΑ μαζί με άλλους αντιφασίστες πραγματοποιούσαν, έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα, πολιτική παρέμβαση στις γειτονιές του Περάματος, καλώντας σε διεθνιστική διαδήλωση.
Με σκοπό να κατευθυνθούν προς τα καραβάκια του λιμανιού, όπου θα μοίραζαν φυλλάδια, πέρασαν μπροστά από το χρυσαυγίτικο σωματείο μόνο για Ελληνες «Αγ. Νικόλαος» που ήταν ακόμη ενεργό. Τότε, τα μέλη της Χρυσής Αυγής βγήκαν παραταγμένα από τα γραφεία του σωματείου -που χρησιμοποιούνταν και σαν ορμητήριο της οργάνωσης– και με σιδερολοστούς, βέργες και πέτρες επιτέθηκαν στους αντιφασίστες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.
Τότε η πρωτοβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής διάνυε ήδη τον τρίτο χρόνο της ακροαματικής διαδικασίας. Ήταν η περίοδος που λόγω της ποινικής δίωξης σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση απέσυρε προσωρινά από τους δρόμους τα τάγματα εφόδου, όμως υπήρχαν περιστατικά με οργανωμένες και βίαιες ενέδρες.
Στο εδώλιο για την επίθεση στους αντιφασίστες κάθονται τρία «μέλη» τού εν λόγω σωματείου τα οποία αναγνωρίστηκαν αργότερα στο Α.Τ. Περάματος από τα θύματα της επίθεσης, με τις κατηγορίες της απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της οπλοχρησίας και της οπλοφορίας.
Μαζί τους δικάζονται και έξι αντιφασίστες, τους οποίους μήνυσαν αργότερα οι κατηγορούμενοι ως εκείνους που δήθεν επιτέθηκαν στο χρυσαυγίτικο σωματείο, ελπίζοντας σε μια ευμενή κρίση του δικαστηρίου. Οι έξι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.
Χθες, ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν πρώτοι οι δύο αντιφασίστες που δέχθηκαν επίθεση από το τάγμα εφόδου. Στο εδώλιο κάθονταν οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους, οι Αναστάσιος Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Αντώναρος. Ο Άγγελος Κούτης, ο τρίτος κατηγορούμενος, δεν παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση.
O Μ.Β., περιγράφοντας τις στιγμές πριν από την επίθεση, είπε: «Ημασταν στο απέναντι πεζοδρόμιο για να έχουμε μια απόσταση. Περίπου 10 στήθηκαν απ’ έξω, παραταγμένα. Κάποιοι από εμάς βγήκαμε λίγο πιο μπροστά για να δούμε τι έκαναν και τους είδαμε να έρχονται προς το μέρος μας. Ενας από αυτούς μπήκε μέσα στο γραφείο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα βγήκαν με σιδερόβεργες. Εμείς κάναμε μια γραμμή για να μπορέσουν κάποιοι από πίσω μας να φύγουν. Ήμασταν 20 άτομα περίπου, όλων των ηλικιών, από μαθητές και μαθήτριες Λυκείου μέχρι πενήντα χρονώ».
«Έπρεπε να προστατεύσουμε τόσους ανθρώπους που είχαν έρθει. Έχουν χαθεί άνθρωποι από τέτοιες επιθέσεις», συμπλήρωσε ο Λ.Ξ. που ανέβηκε στο βήμα λίγο αργότερα. Η επίθεση κράτησε ελάχιστα λεπτά: «Έξι, εφτά από εμάς γίναμε ασπίδα, σαν τοίχος προστασίας, και κάποιοι είχαμε και κράνη. Άρχισαν να πέφτουν σωρηδόν βέργες και πέτρες προς το μέρος μας. Ο Α. Παπαδόπουλος με χτύπησε στο χέρι με ένα κάγκελο, του οποίου ουσιαστικά είχε ανοίξει τις άκρες του», συνέχισε ο Λ.Ξ.
«Φώναξαν «τέλος, τέλος, τέλος» και υποχώρησαν όλοι μαζί προς το γραφείο», αφηγήθηκε ο μάρτυρας, τονίζοντας πως αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν πολλαπλές κακώσεις στον θώρακα και στον ώμο, ενώ χρειάστηκε να κάνει εφτά ράμματα στο χέρι για την πληγή που προκλήθηκε από σιδερόβεργα.
Υπό την προστασία του Ιωάννη Λαγού το τάγμα εφόδου του Περάματος
Οι αντιφασίστες την ίδια μέρα βρέθηκαν στο Α.Τ. Περάματος για να υποβάλουν μήνυση στα μέλη της Χρυσής Αυγής και οι αστυνομικοί προσήγαγαν τα άτομα του σωματείου. Εκεί αναγνώρισαν ακόμη δύο άτομα ως επικεφαλής της επίθεσης: τον Νικόλαο Αποστόλου, σήμερα καταδικασμένο πρωτόδικα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όπως και τον Νικόλαο Μεγαλοοικονόμου, εργαζόμενο επίσης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η συμμετοχή τους φαίνεται από φωτογραφίες που τους απαθανάτιζαν έξω από το σωματείο τη στιγμή της επίθεσης, ενώ η παρουσία τους στα γραφεία έχει επιβεβαιωθεί και από τους τρεις κατηγορούμενους κατά τη διαδικασία της προανάκρισης.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην παρούσα υπόθεση όμως δεν είναι κανείς από τους δύο. Κι αυτό γιατί, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, στο Α.Τ. Περάματος βρέθηκε ο τότε βουλευτής Ιωάννης Λαγός, ο οποίος «πριν καταθέσουμε, είπε στους αστυνομικούς να τους βγάλουν τις χειροπέδες και έφυγαν». Ο Αποστόλου, συγκεκριμένα, ο οποίος ήταν ήδη κατηγορούμενος στη δίκη της Χ.Α. και έχει παραδεχθεί ότι στρατολόγησε τον Ρουπακιά στα τάγματα εφόδου της Νίκαιας, «φυγαδεύτηκε καθ’ υπόδειξη του Λαγού». «Μπήκε στο αμάξι του και έφυγαν», υπογράμμισαν οι μάρτυρες.
Το φωτογραφικό υλικό όμως στο οποίο απεικονίζονταν τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν αδιάψευστο. Έτσι, κάποιους μήνες αργότερα, μια δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε με τους δύο μηνυμένους και στο εδώλιο για την ίδια υπόθεση αναμένεται να καθίσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.