Για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας ειδικές αναφορές τόσο στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσσαλία.
«Και όμως, ενώ ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων (της κλιματικής κρίσης), είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Αυτό συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων. Ξοδεύουμε “ψίχουλα” για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται. Η άνιση μάχη με τη φύση είναι μία μάχη που δίνουμε στον ευρωπαϊκό νότο και στη Μεσόγειο και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα και πολλοί φίλοι μας και γείτονες στη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις. Θέλουμε μία πιο συντονισμένη απόκριση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης, επανέλαβε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Αθήνα στο Μεταναστευτικό είναι δίκαιη πλην όμως αυστηρή και τόνισε ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης πρέπει να εστιάζουν σε πρώτο χρόνο στην αποτροπή της αναχώρησης.
«Η πολιτική της Ελλάδας είναι σκληρή, αλλά δίκαιη στο μεταναστευτικό. Η πίεση στα σύνορά μας είναι, δυστυχώς, για άλλη μία φορά σε ανοδική πορεία. Να καταπολεμήσουμε το μοντέλο των διακινητών. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας. Να ενισχύσουμε την ικανότητα των οργάνων τάξης να διώξουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα, τα οποία διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των διακινητών και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό και να παράσχουμε νόμιμες οδούς, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να επανενωθούν…», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η μία και μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, ήτοι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ύψιστη προτεραιότητα για την Αθήνα.
«Αντί να στραφώ στο παρελθόν σήμερα θα μιλήσω για το μέλλον. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν μεγάλες προκλήσεις. Η βασική μας διαφορά που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι πολύ σημαντική και παραμένει, αλλά μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και μέσα σε ένα πνεύμα καλής γειτονίας. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες και αυτό είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Είναι προς όφελος και των δύο να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση…», σημείωσε.
«Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η εισβολή και κατοχή συνεχίζεται σε παράβαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση ενός κράτους που θα βασίζεται σε μία διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία είναι η πρόταση στην οποία παραμένουμε πιστοί. Και είναι θέμα αποφασιστικότητας να προασπίσουμε τις βασικές αξίες και αρχές που βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη και να βρούμε μία δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες που ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας…», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.