ΑΘΗΝΑ
02:48
|
29.06.2024
Οι πρόεδροι της Κίνας και της Συρίας έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τρεις συμφωνίες συνεργασίας με περισσότερες να ακολουθούν, μετέδωσε το SANA.
Οι πρόεδροι της Συρίας και της Κίνας πριν από τη σημερινή διμερή τους συνάντηση στο Χανγκτσόου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα και η Συρία προχωρούν στη συγκρότηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μόλις μία ημέρα αφότου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα υψωθούν σε «νέο επίπεδο».

«Σήμερα θα ανακοινώσουμε από κοινού τη δημιουργία σχέσεων στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετέδωσε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV).

«Μπροστά σε μια διεθνή κατάσταση γεμάτη αστάθεια και αβεβαιότητα, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τη Συρία, να υποστηρίζει σταθερά η μια την άλλη, να προωθήσει τη φιλική συνεργασία και να υπερασπιστεί από κοινού τη διεθνή νομιμότητα και δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «άντεξαν στη δοκιμασία των διεθνών αλλαγών», είπε ο Σι, προσθέτοντας μάλιστα ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών «ενισχύθηκε με την πάροδο του χρόνου».

Οι δύο ηγέτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τρεις συμφωνίες συνεργασίας με περισσότερες να ακολουθούν, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Για πρώτη φορά από το 2004, ο ηγέτης της Συρίας προσγειώθηκε χθες στο Χανγκτσόου της Κίνας, σε μια ιστορική επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας έχει προγραμματιστεί να παραστεί στην αυριανή τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε επίσης τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ, Σεΐχη Μεσάλ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ, την Παρασκευή και είπε ότι θα συνεργαστεί μαζί του για να φέρουν τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο, ανέφερε το CCTV.

Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε έναν κρατικό ξενώνα στη Δυτική Λίμνη, έναν γραφικό τουριστικό προορισμό στο Χανγκτσόου, που εμπνέει Κινέζους ζωγράφους για αιώνες.

Επισκέπτες του βροχερού σήμερα Χανγκτσόου για τους Ασιατικούς Αγώνες απολαμβάνουν μια βαρκάδα στη Δυτική Λίμνη (AP Photo / Lee Jin-Man)

Ο Αλ Άσαντ συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που αποτελείται από πολιτικά και οικονομικά πρόσωπα, κάτι που θεωρείται πως υπογραμμίζει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του ταξιδιού του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να συναφθούν πολλαπλές βιομηχανικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπασάρ και η Ασμά Αλ – Άσαντ στο Χανγκτσόου σήμερα

«Η Κίνα και η Συρία έχουν μια παραδοσιακή και βαθιά φιλία», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, τονίζοντας ότι η Συρία ήταν μια από τις πρώτες αραβικές χώρες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, το Πεκίνο παρείχε στη Δαμασκό διεθνή υποστήριξη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου απείχε επανειλημμένα από τα ψηφίσματα που πρότεινε η Δύση σε βάρος της κυβέρνησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

«Ακέφαλο» από σήμερα το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα