ΑΘΗΝΑ
09:51
|
18.05.2024
Ο πρόεδρος της Συρίας και ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντηθούν για «συνομιλίες σε βάθος» για μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η σύζυγός του, Άσμα αλ-Άσαντ, προσγειώθηκαν σήμερα στο Χανγκτσόου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, προσγειώθηκε σήμερα στο Χανγκτσόου της Κίνας. Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, θεωρείται σημαντική, καθώς η Δαμασκός συνεχίζει να σπάει την απομόνωσή της που έχει επιβάλει η Δύση.

Η επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του, Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, και ανοίγει το δρόμο για μια Συριο-Κινεζική Σύνοδο Κορυφής.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, είπε ότι η επίσκεψη του Άσαντ «θα εμβαθύνει περαιτέρω την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο χωρών και θα ωθήσει τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο».

Ο Άσαντ και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, πρόκειται να συναντηθούν για «συνομιλίες σε βάθος» για μια σειρά θεμάτων, είπε.

Ο Σύρος ηγέτης συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που αποτελείται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, γεγονός που υπογραμμίζει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του ταξιδιού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Άσαντ αναμένεται να συναφθούν πολλές βιομηχανικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Συναντήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθούν αρχικά στο Χανγκτσόου και αργότερα στο Πεκίνο. Ο Αλ Άσαντ έχει επίσης προγραμματιστεί να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων του 2023 στο Χανγκτσόου το Σάββατο.

Ο Σι αναμένεται να φτάσει εκεί την Παρασκευή και να διοργανώσει συμπόσιο και διμερείς δραστηριότητες με τον Άσαντ και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα παρευρεθούν στους αγώνες, όπως ο βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχαμόνι, ο διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ και ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Διαβάστε ακόμα:

Η Κίνα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον στην ανοικοδόμηση της Συρίας, η οποία αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η Συρία προσχώρησε πέρυσι στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, στην οποία το Πεκίνο επεκτείνει την επιρροή του στις αναπτυσσόμενες περιοχές μέσω έργων υποδομής.

Η επιδεινούμενη οικονομική κρίση της Συρίας, η οποία κατέρρευσε οικονομικά μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την κατίσχυση του ISIS, έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Η Συρία κατηγορεί για την παράταση της κρίσης τις κυρώσεις της Δύσης και τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ μαχητές υπό την ηγεσία των Κούρδων που ελέγχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Τον Απρίλιο, ο Σύρος ηγέτης υποδέχθηκε στη Δαμασκό τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν. Τότε, ο Άσαντ επαίνεσε τον κεντρικό ρόλο της Κίνας σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η παροχή ισορροπημένης πολιτικής και οικονομικής παρουσίας, όπως και την ανάπτυξη των ρωσο-κινεζικών σχέσεων. Η ισχυροποίηση αυτών των δεσμών, παράλληλα με τις προοπτικές των BRICS, επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ισχυρής πολυπολικής διεθνούς τάξης, εκτίμησε.

Διαβάστε επίσης:

Σύροι και Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει προηγουμένως διάφορα έργα υποδομών, στην ενέργεια, τις εξορύξεις, τις μεταφορές και την υδροδότηση.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της στον ΟΗΕ οκτώ φορές για να σταματήσει τα ψηφίσματα κατά της κυβέρνησης του Άσαντ, το τελευταίο τον Ιούλιο του 2020.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο.

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα