ΑΘΗΝΑ
21:48
|
17.05.2024
Για απελάσεις υπό ψευδές πρόσχημα και με διχαστικές επιδιώξεις, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σόφια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για κακή μεταχείριση από την αστυνομία και για απέλαση υπό ψευδές πρόσχημα του εφημέριου, του γραμματέα και ενός υπαλλήλου του Μετοχίου της Ρωσική Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια έκανε λόγο σε χθεσινή του ανακοίνωση το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, οι βουλγαρικές αρχές διέταξαν τον εφημέριο του μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, Αρχιμανδρίτη Βάσιαν, τον γραμματέα του μετοχίου, πρωθιερέα Γιεβγκένι Παβέλτσουκ, και έναν υπάλληλο του μετοχίου να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός είκοσι τεσσάρων ωρών με το ψευδές πρόσχημα ότι η παραμονή τους στη Βουλγαρία “αποτελεί απειλή για την κρατική ασφάλεια”.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διαμαρτύρεται έντονα για την αδικαιολόγητη απέλαση των εκπροσώπων της από τη Βουλγαρία. Η εκδίωξη κληρικών, των οποίων η αποστολή είναι να υπηρετούν τον Θεό και τους ανθρώπους, να κηρύττουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, είναι μια εξωφρενική πράξη που υπαγορεύεται από ρωσοφοβικά κίνητρα και την επιθυμία να διαγραφούν οι ένδοξες σελίδες της κοινής ιστορίας της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.

Η Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σόφια, όπου βρίσκεται το μετόχι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, αποτελεί σύμβολο της πνευματικής ενότητας των αδελφών λαών μας τα τελευταία εκατό χρόνια. Η ιστορία της συνδέεται στενά με τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης του ελληνοβουλγαρικού σχίσματος και της αποκατάστασης του Βουλγαρικού Πατριαρχείου. Οι ενορίτες του μετοχίου, μεταξύ των οποίων υπήρξαν πολλοί εκπρόσωποι της ρωσικής μετανάστευσης, άφησαν σημαντική συμβολή στη βουλγαρική θεολογική επιστήμη.

Στην κρύπτη του ναού βρίσκεται ο τάφος του πρώην ηγουμένου του, Αγίου Σεραφείμ, ευρέως σεβαστού τόσο στη βουλγαρική όσο και στη ρωσική εκκλησία. Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Σόφιας και άλλων πόλεων έρχονται καθημερινά για να προσκυνήσουν τα άγια λείψανά του. Η παρούσα απόφαση των αρχών εκφράζει επίσης την ασέβειά τους για τα συναισθήματα των πιστών, οι οποίοι στερούνται πλέον την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τάφο λόγω της καταστολής των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος.

Το βάναυσο μέτρο αστυνομικής αυθαιρεσίας που έλαβαν οι βουλγαρικές αρχές αποσκοπεί στην υπονόμευση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, με στόχο να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου δυο αδελφοί λαοί που συνδέονται με κοινή ιστορία και κοινή πίστη. Είμαστε βέβαιοι ότι τα σχέδια των εμπνευστών αυτής της επιθετικής πράξης θα ηττηθούν. Τα Πατριαρχεία Μόσχας και Βουλγαρίας θα διατηρήσουν τα μακραίωνα κοινά τους σημεία και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ιστορική μνήμη των λαών μας».

Ο εφημέριος, ο γραμματέας και ο υπάλληλος του μετοχίου κατηγορήθηκαν από την βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας πως εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου.

Η απόφαση και ο τρόπος της απέλασής τους καταγγέλθηκαν χθες και από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Εκλογή νέου Μητροπολίτη Ντένβερ στο Φανάρι

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα