ΑΘΗΝΑ
06:49
|
02.05.2024
Η βουλγαρική κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει ακόμα και τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των λαών της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα
Ο Αρχιμανδίτης Βάσιαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλγαρία απέλασε σήμερα τον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς.

Η βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση των τριών ανδρών, αναφέροντας μόνο τα αρχικά γράμματα των ονοματεπωνύμων τους και τις εθνικότητές τους. Τους επέβαλε παράλληλα απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι τρεις κατηγορούνται ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Σε ανάρτηση στο Facebook, η ρωσική πρεσβεία τόνισε ότι στους τρεις περιλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιμανδρίτης Βάσιαν.

Η φιλοευρωπαϊκή βουλγαρική κυβέρνηση υπό τον Νικολάι Ντένκοφ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Ιουνίου, «έχει προφανώς αναλάβει την αποστολή να θέσει τον ρωσικό και τον βουλγαρικό λαό τον έναν εναντίον του άλλου», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία, εκφράζοντας την «οργή» της για αυτή τη «αιφνιδιαστική» απόφαση. «Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», αποτέλεσμα ενός «σατανικού μυαλού», πρόσθεσε.

«Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια, η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, σε βίντεο που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι ιερείς της ρωσικής εκκλησίας-μοναστηριού στη Σόφια κλήθηκαν στη βουλγαρική υπηρεσία μετανάστευσης, όπου διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το έδαφος της βαλκανικής χώρας εντός 24 ωρών ως άτομα που φέρονται να απειλούν την εθνική της ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Μιλάμε για τον εφημέριο της Εκκλησίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, Αρχιμανδρίτη Βάσιαν, τον γραμματέα της Εκκλησίας, Αρχιερέα Γιεβγκένι, και έναν υπάλληλο του ναού. Αυτή η εξωφρενική εχθρική ενέργεια από τις βουλγαρικές αρχές αψηφά κάθε λογική εξήγηση. Άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Θεού στο όνομα της ενότητας του ρωσικού και του βουλγαρικού λαού στη βάση της κοινής θρησκείας και των χριστιανικών αξιών, οδηγήθηκαν πίσω στο ναό σαν εγκληματίες μέσα σε ειδικά οχήματα με κάγκελα στα παράθυρα.


Η υπηρεσία μετανάστευσης της Βουλγαρίας θα παραλάβει τα υπάρχοντά τους και θα απελαθούν ως παραβάτες του νόμου. Απλώς θα οδηγηθούν στα σύνορα με τη Σερβία, όπου θα αφεθούν στην τύχη τους. Είναι ιδιαίτερα βλάσφημο ότι αυτό το βήμα έγινε στη γιορτή της Γέννησης της Θεοτόκου – μια ιερή και αγνή ημέρα για τους ενορίτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι εξοργισμένοι και σοκαρισμένοι από την πραγματικότητα αυτού που συνέβη.


Αυτό δείχνει και πάλι ότι η σημερινή ηγεσία της Βουλγαρίας έχει μπει εντέλει στον δρόμο της καταστροφής όχι μόνο των πολιτικών επαφών μεταξύ των κρατών, αλλά και των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Τώρα ο στόχος είναι να σπάσουν οι σχέσεις μεταξύ της αδελφής Ρωσικής και Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ του ρωσικού και του βουλγαρικού λαού.

Ο αρχαίος ρωσικός ναός, ο οποίος για πολλά χρόνια χρησίμευε ως τόπος κοινής προσευχής για Ρώσους και Βούλγαρους, θα είναι πλέον κλειστός. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η ευθύνη για την ταχεία υποβάθμιση των διμερών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας βαρύνει εξ ολοκλήρου τη βουλγαρική πλευρά».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα