ΑΘΗΝΑ
16:44
|
03.05.2024
Ο Κρίσλερ τόνισε, ότι η κεντρική Ασία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επικύρωση της ένταξης του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον ΟΤΚ.
Προειδοποίηση Ε.Ε. προς κεντρική Ασία κατά της αναβάθμισης του ψευδοκράτους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαφή προειδοποίηση στα κράτη της Κεντρικής Ασίας ότι θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» από μια ενδεχόμενη επικύρωση της ένταξης του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) απηύθυνε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ντίτμαρ Κρίσλερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv.

Κατά το δημοσίευμα, η αναφορά έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου «Ουζμπεκιστάν: Ο στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Κεντρική Ασία» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γειτονίας (European Neighbourhood Council, ENC), και το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Ιλχάν Κιουτσούκ, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ουζμπεκιστάν.

Στο κείμενο, με τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί την Κεντρική Ασία για τις “αρνητικές επιπτώσεις” του κατευνασμού της Τουρκίας σε σχέση με τη Βόρεια Κύπρο», αναφέρεται πως ο Ντίτμαρ Κρίσλερ, ο Γερμανός επικεφαλής του τμήματος για την Κεντρική Ασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τόνισε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» εάν επικυρώσουν την απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί «την παράνομη οντότητα της Βόρειας Κύπρου» ως παρατηρητή.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Κρίσλερ, «οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας με (τις χώρες της Κεντρικής Ασίας) θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική τους τοποθέτηση, για το αν η Βόρεια Κύπρος θα γίνει ή όχι ουσιαστικά παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών». Σε άλλο σημείο, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η απόφαση για αναβάθμιση του καθεστώτος της «τδβκ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, μέσω του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών αποτελεί «ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα σε ένα από τα κράτη μέλη μας», δηλαδή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας με ποιους συνεργαζόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Κρίσλερ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει «τη δική της ατζέντα» στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αξιωματούχος σχολίαζε τοποθέτηση της ειδικού Αμάντα Πολ από τη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre), η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση να δοθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος ελήφθη με ομοφωνία στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου του 2022. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο διπλωμάτης σημείωσε, πως η απόφαση για την παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή χρειάζεται να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν για να τεθεί σε ισχύ, και άφησε να εννοηθεί, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να απαντήσει με το να μην επικυρώσει τις συμφωνίες ενισχυμένης εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΕ αισθάνεται άνετα από το γεγονός ότι μέλος της ΕΕ, η Ουγγαρία, συμμετέχει στον οργανισμό ενώ αυτός λαμβάνει επιβλαβείς αποφάσεις για άλλο κράτος μέλος, την Κύπρο, ο κ. Κρίσλερ επεσήμανε πως η Ουγγαρία είναι παρατηρητής στον οργανισμό και δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων της ΟΤΚ. Μάλιστα επεσήμανε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως το Αζερμπαϊτζάν «προχώρησε πολύ περισσότερο από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ υποδέχθηκε εκπρόσωπο του ψευδοκράτους με τιμές, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Αλίγιεφ για τη δήλωσή του ότι η σημαία της «τδβκ» θα υψώνεται σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα συνιστούσα στους Κεντροασιάτες να κάνουν το ίδιο» συνέχισε ο κ. Κρίσλερ, προσθέτοντας πως δεν το λέει λόγω της θέσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, αλλά επειδή τα κράτη μέλη αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα