ΑΘΗΝΑ
18:33
|
27.04.2024
42χρονος κινδύνευσε να χάσει την όρασή του όταν έσκασε η εκτόνωση της μηχανής στο πρόσωπό του.
Παράσταση διαμαρτυρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρό εργατικό ατύχημα, που παραλίγο να κοστίσει την όραση ενός 42χρονου εργαζόμενου, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο εργοστάσιο των «Πλαστικών Κρήτης» στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, όταν έσκασε η εκτόνωση της μηχανής στο πρόσωπο του. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ευτυχώς είναι καλά και έχει την όρασή του.

«Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο συμβάν που μόνο ατύχημα δεν ήταν! Οι εργάτες σακατεύονται από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εξάντληση», καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει συνήθεια οι εργαζόμενοι στη βάρδια να κάνουν τη δουλειά για 2 και 3 άτομα από την έλλειψη προσωπικού. Να χάνουν αργίες και τα ρεπό τους και να δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα για να καλύψουν τα κενά και ταυτόχρονα φτάνουν να δουλεύουν τον μισό μήνα νύχτα και επιπλέον έχουν στην ευθύνη τους 3 και 4 μηχανές».

«Οι βιομήχανοι για να αυξήσουν τα κέρδη τους και για να βγούνε οι παραγγελίες όπως μας λένε, με τις πλάτες των κυβερνήσεων δεν υπολογίζουν ούτε την ασφάλεια, ούτε τη ζωή μας», προσθέτει η Ένωση στην ανακοίνωσή της. «Θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό των κερδών τους. Αυτή είναι η αιτία που τα εργοστάσια μετατρέπονται σε χώρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Γι’ αυτό δεν υπάρχει επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται στις βάρδιες, με απουσία τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, γι’ αυτό δεν παίρνονται μέτρα συλλογικής προστασίας των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας και με ανύπαρκτους σχεδόν ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης, παρότι μόλις έναν χρόνο πριν θρηνήσαμε ένα νεκρό εργαζόμενο επίσης σε εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας στη ΒΙΠΕ»

Τονίζουν μάλιστα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας ακόμα μια απαίτηση των Βιομηχάνων, φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση, το έκτρωμα που επιβάλει 13 ώρες δουλειά τη μέρα. Δηλαδή ενισχύει τις επικίνδυνες συνθήκες εντατικοποίησης καθώς σε μια βάρδια 13 ωρών ένας εργαζόμενος θα δουλεύει για 2 και θα έχει στην ευθύνη του 3 μηχανές! Είναι σαν να σε στέλνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα!»

Το Σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο, χθες Πέμπτη, και απαιτεί:

– Την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας, με ευθύνη της εργοδοσίας.

– Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις επιπλέον προσωπικού ώστε σταματήσει η εντατικοποίηση στα πόστα.

– Να σταματήσουν τα κομμένα ρεπό. 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο για όλους.

– Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά ΤΩΡΑ και αναδρομικά των τριετιών. Να ενσωματωθούν στον μισθό τα bonus/κίνητρα ενιαία για όλους τους εργαζόμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα