ΑΘΗΝΑ
05:09
|
04.12.2023
Θέμα της έκθεσης η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη θα βρίσκεται από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Άλως και του Reporters United, με θέμα την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η έκθεση, με τίτλο «Souvenirs: οι ετερόκλητες χρονικότητες του ελληνικού τουρισμού», αποτελεί μια συλλογική δουλειά, απόσταγμα των επισκέψεων της ομάδας στις λουτροπόλεις που συνιστούσαν τουριστικούς προορισμούς παλαιότερων εποχών. Η αφαιρετική και άχρονη αναπαράσταση αυτών των περιοχών μας έδωσε τη δυνατότητα να διερωτηθούμε για τη σύγχρονη κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του τουρισμού. Έτσι η διαδικασία της επιμέλειας έγινε μια σύνθετη πράξη, εμπλέκοντας φωτογράφους και θεωρητικούς της φωτογραφίας, καθώς και επιστήμονες στο πεδίο του τουρισμού που έκαναν την δική τους ανάγνωση στο υλικό της ομάδας.

Με έναυσμα την έκθεση και στο έδαφος του αυξημένου ερευνητικού ενδιαφέροντος για τις λειτουργίες και τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε τη συζήτηση σε μια ιστορικοποιημένη βάση, βλέποντας δηλαδή πώς εξελίχθηκε το τουριστικό μοντέλο στον ελλαδικό χώρο, πώς επιδρά στους τόπους η άναρχη και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, ποιες ιδεολογίες εγγράφονται στις κοινότητες, μ’ ένα βλέμμα στο σήμερα. Στον πυρήνα του προβληματισμού μας είναι τα ζητήματα της βιωσιμότητας, του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών, του πολιτισμικού κεφαλαίου, των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κινημάτων.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Βασίλης Πρωτόπαπας, Γιάννης Βελέντζας, Γιώργος Παλληκαρόπουλος, Δημήτρης Παρασκευαΐδης, Θωμάς Μαζαράκος, Μαρία Χριστοδουλάκη, Μόνικα Κροντηρά, Νάσια Μαντά, Σπύρος Αναστασόπουλος, Βασίλης Μπενάκης, Σοφία Καψάλη, Ελένη Μαθιουδάκη, Μάριος Βουζίκας, Πολυτίμη Χαραμή.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Τάτσης.
Κείμενα: Μιχάλης Νικολακάκης.

Ημερομηνίες: 22 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου.

Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00 – 20:00
Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 20:00
Δευτέρα – Τετάρτη: κλειστά

Τοποθεσία: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3, Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση – συζήτηση για τον τουρισμό, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Ρομάντσο.

Ομιλητές/τριες:

  • Μιχάλης Νικολακάκης, Δρ. κοινωνιολογίας, διδάσκων κοινωνιολογίας του Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης
  • Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος Inside Story
  • Σοφία Τσάδαρη, Δρ. Αρχ. Μηχ. – Πολεοδόμος ΕΜΠ, μέλος της Commonspace και του ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)
  • Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος Καθημερινή
  • Ιωάννα Λουλούδη, δημοσιογράφος MIIR – Reporters United

Τη συζήτηση θα συντονίσει η σεναριογράφος – δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

Αναλυτικά οι πληροφορίες για τη φωτογραφική έκθεση και τη συζήτηση, τόσο στην εκδήλωση στο Facebook όσο και στη σχετική ανάρτησή μας Reporters United

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη: Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά

Γάζα: Χτύπημα σε στατόπεδο προσφύγων – Υγειονομική βόμβα τα σχολεία του ΟΗΕ

Φιλιππίνες: Βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια καθολικής λειτουργίας

Πορεία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία: «Τέρμα στις υπομεταγγίσεις!»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα