ΑΘΗΝΑ
08:48
|
22.05.2024
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε το Σάββατο ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping παρευρίσκεται στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής BRICS 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Sandton στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στις 23 Αυγούστου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε το Σάββατο ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ξεχωριστά, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) ανέφερε ότι ο Σι είπε στον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας Χαν Ντακ Σου το Σάββατο ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί για να προωθήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Σι, ο οποίος δεν έχει επισκεφθεί τη Νότια Κορέα από το 2014, είχε συνομιλίες με τον Χαν στην πόλη Χανγκζού της ανατολικής Κίνας πριν από την τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων το Σάββατο.

Η δέσμευση για συνεργασία προέκυψε πριν από τις προγραμματισμένες τριμερείς συνομιλίες στη Σεούλ στις 26 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των τριών χωρών σε τέσσερα χρόνια.

Ο Σι είπε στον Χαν ότι θα καλωσόριζε μια τέτοια σύνοδο κορυφής την κατάλληλη στιγμή και ότι θα σκεφτόταν σοβαρά να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, ανέφερε το Yonhap.

Μια κινεζική δήλωση δεν ανέφερε το σχόλιο του Σι για τη σύνοδο κορυφής ή μια επίσκεψη στη Σεούλ.

Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη θετική προθυμία της Νότιας Κορέας να δεσμευτεί για συνεργασία, είπε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV, και ζήτησε από τη Νότια Κορέα να τη συναντήσει στα μισά του δρόμου για να διατηρήσει την κατεύθυνση της φιλικής συνεργασίας. Οι δύο χώρες μπορούν να εμβαθύνουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, είπε.

Επικαλούμενος υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Νότιας Κορέας, το Yonhap ανέφερε ότι ο Σι είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ των δύο Κορεών και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη και ασφάλεια στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ ο Χαν ζήτησε από την Κίνα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία στις αρχές του μήνα, η οποία εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η Νότια Κορέα επέβαλε κυρώσεις σε 10 άτομα και δύο οντότητες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και το εμπόριο όπλων με τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα