ΑΘΗΝΑ
21:02
|
27.04.2024
«Πολλά γίνονται τώρα πιο ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ μιλώντας για τη νέα κρίση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πολλά γίνονται τώρα πιο ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μας». Αυτό απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη νέα ανάφλεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για το κατά πόσο η Ρωσία έχει πια χάσει την επιρροή της στην περιοχή του Καυκάσου λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Το γεγονός ότι στην Αρμενία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπάρχει ένα ισχυρό λόμπι που εκπροσωπείται από ένα στρώμα μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχους της (συνίστανται στην υπονόμευση της επιρροής της Ρωσίας εκεί), αυτό είναι γεγονός. Υπάρχουν πολλές τέτοιες οργανώσεις εκεί, διευκρίνισε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δυστυχώς, η αρμενική ηγεσία περιοδικά ‘ρίχνει λάδι στη φωτιά’, δήλωσε σαφέστατα ο κ. Λαβρόφ δείχνοντας τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι ήταν οι κ.κ. Πασινιάν της Αρμενίας και Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν όταν υπέγραφαν έγγραφ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δήλωνε ότι αναγνωρίζουν ο ένας την εδαφική ακεραιότητα του άλλου εντός των συνόρων του 1991. «Αυτό σημαίνει ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν», εξήγησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Παρεμπιπτόντως, όταν υπέγραψαν αυτό το έγγραφο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξέχασαν να γράψουν εκεί ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως εθνική μειονότητα… Επομένως, αφού ο Αρμένιος πρωθυπουργός υπέγραψε ότι ο θύλακας είναι στο Αζερμπαϊτζάν, τι μας κατηγορεί ότι εμείς το κάνουμε αυτό…

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης σε υψηλόβαθμο Αρμένιο πολιτικό που είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρέδωσε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις μάχες του 2020.

«Είναι γελοίο να μας κατηγορούν γι’ αυτό», είπε ο Λαβρόφ. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παρόμοιων πολιτικών με παρόμοιο υπόβαθρο εκεί, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αρμενικός λαός θυμάται την ιστορία του», είπε.

Τέλος, ο Σεργκέι λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αρμένιοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη «Ρωσία και άλλα φιλικά κράτη στην περιοχή και όχι με αυτούς που εισέρχονται από το εξωτερικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα