ΑΘΗΝΑ
19:50
|
27.04.2024
Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν τη Κυριακή στη Μαδρίτη ενάντια στα πιθανά σχέδια του Πέδρο Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές.
Ένα άτομο κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Όχι στην αμνηστία» κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης κατά μιας πιθανής αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες στη Μαδρίτη, Ισπανία, 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν τη Κυριακή στη Μαδρίτη ενάντια στα πιθανά σχέδια του εν ενεργεία πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές για να παραμείνει στη θέση του μετά από εκλογές που απέτυχε να κερδίσει, μεταδίδει το Reuters.

Κουνώντας ισπανικές σημαίες, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) ταξίδεψαν από όλη την Ισπανία για να παρακολουθήσουν τη συγκέντρωση στη Μαδρίτη. Οι αρχές υπολόγισαν το μέγεθος του πλήθους σε 40.000.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ήρθε δεύτερος σε εκλογές τον Ιούλιο, θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του εάν κερδίσει την υποστήριξη του εξόριστου πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, του οποίου το κόμμα Junts per Catalunya ελέγχει επτά έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Πουτζντεμόν, καταζητούμενος στην Ισπανία για απόπειρα απόσχισης της περιοχής, ζήτησε να αρθούν οι νομικές ενέργειες κατά των ομοφυλόφιλων αυτονομιστών ως προϋπόθεση για την υποστήριξή του.

Ο Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχό, ηγέτης του PP που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις 23 Ιουλίου, είπε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ τα αιτήματα για αμνηστία για τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του 2017 στην Καταλονία, το οποίο διεξήχθη παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια έκριναν ότι ήταν παράνομο.

Η απόσυρση ποινικών υποθέσεων κατά των αυτονομιστών θα ισοδυναμούσε με τη χορήγηση αμνηστίας στους «πραξικοπηματίες», είπε στους υποστηρικτές του στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.

Ο ΓΚρεγκόριο Καστενέδα, 72, συνταξιούχος, είχε ταξιδέψει από το Santander στη βόρεια ακτή της Ισπανίας για να δείξει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αμνηστία.

«Δεν είμαι υπέρ της κυβέρνησης που έχουμε. Για μένα αυτό είναι καταστροφή γιατί θα διχάσει εντελώς την Ισπανία», είπε στο Reuters.

Ο Σάντσεθ πραγματοποίησε τη δική του πολιτική συγκέντρωση στην Γκάβα, κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Καταλονίας, τη Βαρκελώνη, την Κυριακή. Δεν ανέφερε αμνηστία, αλλά είπε ότι οι Σοσιαλιστές ήθελαν να θεραπεύσουν τις κοινωνικές διαιρέσεις σχετικά με την καταλανική κρίση.

«Προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα», είπε στους υποστηρικτές του.

Το 2021, ο Σάντσεθ έδωσε χάρη σε εννέα αυτονομιστές που φυλακίστηκαν για τον ρόλο τους στην ώθηση της ανεξαρτησίας.

Ο Φεϊχό θα κάνει την πρώτη απόπειρα για να γίνει πρωθυπουργός σε μια ψηφοφορία στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά οι πιθανότητές του να κερδίσει θεωρούνται ελάχιστες καθώς το PP αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στους αυτονομιστές. Εάν ο Φεϊχό αποτύχει, ο Σάντσεθ θα έχει την ευκαιρία να δει αν μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα