ΑΘΗΝΑ
00:31
|
06.05.2024
Ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου αμφιβάλει ότι θα βρεθούν οι 226 ψήφοι για την απαγόρευση των ορθόδοξων εκκλησιών που κατηγορούνται για εξάρτηση από τη Μόσχα.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εδώ και καιρό το καθεστώς του Κιέβου εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης λειτουργίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με ένα νομοσχέδιο να έχει ήδη προετοιμαστεί από μέλη του κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο με εμπνευστή τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ φέρει ως τίτλο «Περί τροποποιήσεων ορισμένων νόμων της Ουκρανίας σχετικά με τις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία» και αποτελεί την κορύφωση του θρησκευτικού διωγμού που υφίσταται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία επειδή φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Από την άλλη, ο Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ο πρόεδρος του Βερχόβνα Ράντα [ουκρανικό κοινοβούλιο], εξέφρασε την αμφιβολία του ότι οι 226 ψήφοι που είναι απαραίτητες για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορούν να επιτευχθούν στο κοινοβούλιο εάν τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο σε ψηφοφορία.

Ένα κοινοβούλιο είναι ένας μηχανισμός που λαμβάνει αποφάσεις συλλογικά. Και μου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ακόμη 226 ψήφοι γύρω από μια τόσο σημαντική νομοθετική πράξη. Είναι απλώς γελοίο και νομικά και πολιτικά ανεύθυνο να το θέσουμε [την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας] για ψηφοφορία και μετά να το αφήσουμε να αποτύχει, προς ικανοποίηση της Ρωσίας.

Ο Στέφαντσουκ πρόσθεσε ότι θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν αυτές οι 226 ψήφοι, αλλά «υπάρχει μια εσωτερική συζήτηση από τώρα που λαμβάνει χώρα όχι μόνο στο κόμμα του Υπηρέτη του Λαού, αλλά και σε άλλα κόμματα που θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ πατριώτες».

Ο Στέφαντσουκ το είπε απαντώντας σε ερώτηση του ρ/σ Svoboda (Ελευθερία) γιατί δεν τίθενται προς ψήφιση το νομοσχέδιο, που προβλέπει την απαγόρευση της «εξαρτημένης από τη Μόσχα» Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Νέοι βανδαλισμοί με ναζιστικά σύμβολα στη Λαύρα των Σπηλαίων

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται το πογκρόμ κατά των πιστών και της ίδιας της Λαύρας των Σπηλαίων του Κίεβου, καθώς ένα παρεκκλήσι και η ιερή πηγή του υπέστησαν βανδαλισμούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων με ναζιστικά σύμβολα.

Τη νύχτα της 20ης Σεπτεμβρίου, άγνωστοι βεβήλωσαν παρεκκλήσι και την ιερά πηγή των Δακρύων της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως αναφέρει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων επικαλούμενη το κανάλι Telegram του ιερέα Νικήτα Τσέκμαν.

Οι άγνωστοι δράστες βανδάλισαν τους τοίχους με μπογιά και ζωγράφισαν ναζιστικά σύμβολα στα σκαλιά που οδηγούν στην πηγή.

Ο πατέρας Νικήτας σημειώνει ότι η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα