ΑΘΗΝΑ
04:05
|
02.05.2024
Μετά τον πρεσβευτή της, η Γαλλία αποσύρει και τα στρατεύματά της από τον Νίγηρα.
Γάλλοι της Πολεμικής Αεροπορίας Barkhane στη βάση Νιαμέι του Νίγηρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσύρει τον πρεσβευτή και τα στρατεύματά της από τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Η Γαλλία αποφάσισε να αποσύρει τον πρεσβευτή της. Τις επόμενες ώρες ο πρεσβευτής μας και αρκετοί διπλωμάτες θα επιστρέψουν στη Γαλλία, δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική συνεργασία «τελείωσε» και ότι 1.500 Γάλλοι στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα θα αποσυρθούν «τους επόμενους μήνες και εβδομάδες» με πλήρη αποχώρηση «μέχρι το τέλος του έτους».

Η έξοδος της Γαλλίας έρχεται μετά από εβδομάδες πιέσεων από τον στρατό και λαϊκές διαδηλώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πρωτεύουσα Νιαμέι, μεταξύ άλλων έξω από μια στρατιωτική βάση που στεγάζει Γάλλους στρατιώτες.

Οι νέοι κυβερνώντες του Νίγηρα, που απαιτούσαν την έξοδο της Γαλλίας μετά την άρνηση του Μακρόν να αναγνωρίσει το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, χαιρέτησαν την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου.

«Αυτή την Κυριακή, γιορτάζουμε ένα νέο βήμα προς την κυριαρχία του Νίγηρα», ανέφεραν σε μια δήλωση που διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, η οποία μιλά για την αποφασιστικότητα και τη βούληση του λαού της Νιγηρίας», πρόσθεσαν.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς ζητήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις πρώην αποικίες του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο.

«Αυτή είναι σίγουρα μια μικρή νίκη για την κυβέρνηση σε μεταβατικό στάδιο, και ίσως μια ντροπή για τους Γάλλους που έχουν δει το Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο και τώρα μια τρίτη χώρα στο Σαχέλ, όπου η κυβέρνηση καλείται να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο Νικολά Χακ του Al Jazeera, αναφέροντας από την πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ.

Αυτός [ο Γάλλος πρέσβης] κρατήθηκε ουσιαστικά όμηρος μέσα στην πρεσβεία. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Νίγηρα δεν άφηναν κανέναν να μπει ή να βγει. Έχει επιβιώσει από τις μερίδες τροφίμων μέσα στην πρεσβεία, πρόσθεσε.

Το περιφερειακό μπλοκ, η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) επέβαλε κυρώσεις στον απόηχο του πραξικοπήματος του Ιουλίου και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για την επαναφορά του Μπαζούμ στην εξουσία, ως έσχατη λύση.

Αλλά η ECOWAS απέσυρε τη ρητορική της καθώς οι περιφερειακές χώρες έριξαν το βάρος τους στους νέους στρατιωτικούς ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα