ΑΘΗΝΑ
10:39
|
05.05.2024
Ζητά από το δικαστήριο να δώσει εντολή στους στρατιωτικούς ηγέτες του Νίγηρα να τερματίσουν την «αυθαίρετη σύλληψή του» και να του παραδώσουν την εξουσία.
Μοχάμεντ Μπαζούμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δικαστήριο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) προσέφυγε ο έκπτωτος πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, που είδε, στις 26 Ιουλίου, την εξουσία του να ανατρέπεται από τον στρατό, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Ο ανατραπείς πρόεδρος, που από την εκδήλωση του πραξικοπήματος βρίσκεται υπό κράτηση στην κατοικία του μαζί με την οικογένειά του, προσέφυγε στις δικαστικές αρχές της Κοινότητας που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, με μήνυση για «αυθαίρετη σύλληψή του» και «παραβίαση της ελεύθερης κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Ζητάμε… ενόψει της παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων, να δοθεί εντολή στο κράτος του Νίγηρα να αποκαταστήσει αμέσως τη συνταγματική τάξη, παραδίδοντας την εξουσία στον Πρόεδρο Μπαζούμ, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να την ασκεί μέχρι το τέλος της θητείας του», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του «ο Νίγηρας έχει τη νομική υποχρέωση να εκτελέσει την απόφαση».

Οι νέες στρατιωτικές αρχές του Νίγηρα, από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν δίωξη στον έκπτωτο πρόεδρο για «εσχάτη προδοσία και υπονόμευση εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την υποστήριξή της για στη θέση της ECOWAS και έκανε νέα έκκληση «για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» του Μπαζούμ και της οικογένειάς του.

«Η θέση της Ε.Ε. είναι σαφής και αμετάβλητη: Δεν αναγνωρίζει αρχές που προέρχονται από το πραξικόπημα. Ο πρόεδρος Μπαζούμ παραμένει ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος του Νίγηρα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης  Ναμπίλα Μασράλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας υπέστησαν συντριβή στις τοπικές εκλογές, καθώς οι Εργατικοί κερδίζουν έδαφος

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα