ΑΘΗΝΑ
03:49
|
02.05.2024
Λίγες ώρες νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Νιγηρίας δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης.
Ο 63χρονος Μοχάμεντ Μπαζούμ κρατείται από τις 26 Ιουλίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει δίωξη κατά του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ για προδοσία, λίγες ώρες αφότου αντιπροσωπεία της Νιγηρίας που επισκέφθηκε τη χώρα, ανέφερε ότι οι πραξικοπηματίες της χώρας είναι ανοιχτοί στη διπλωματία για την επίλυση της σύγκρουσής τους με το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Σε μια δήλωση που διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση αργά την Κυριακή, εκπρόσωπος του στρατού του Νίγηρα εξέθεσε τις κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου ως «εσχάτη προδοσία και υπονόμευση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας» της χώρας.

Ο 63χρονος Μπαζούμ και η οικογένειά του κρατούνται στην επίσημη κατοικία του προέδρου στη Νιαμέι από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, στις 26 Ιουλίου, με τη διεθνή ανησυχία να εντείνεται για τις συνθήκες κράτησής τους.

Η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) ζήτησε την αποκατάσταση του έκπτωτου προέδρου, επιβάλλοντας αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα και απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση εάν δεν αποκατασταθεί η πολιτική εξουσία.

Ωστόσο, το μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, το οποίο ενέκρινε την ανάπτυξη μιας «δύναμης επιφυλακής για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στον Νίγηρα, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένο στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Νίγηρα, συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν, σε δήλωσή του την Κυριακή, απέρριψε τις ανησυχίες για την υγεία του Μπαζούμ, λέγοντας ότι ο έκπτωτος ηγέτης είχε επισκεφτεί τον γιατρό του την προηγούμενη μέρα και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υγεία, ούτε του ίδιου, ούτε των μελών της οικογένειάς του.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι κυρώσεις της ECOWAS στον Νίγηρα, είναι «παράνομες, απάνθρωπες και ταπεινωτικές» και καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, τρόφιμα και ηλεκτρισμό.

Η δήλωση έγινε λίγες ώρες αφότου μια ομάδα Νιγηριανών απεσταλμένων ανακοίνωσε πως συναντήθηκε με τον ηγέτη του πραξικοπήματος Αμπντουραχμάν Τσιανί στη Νιαμέι και πως είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει «άμεσες συνομιλίες» με την ECOWAS.

Ο Σεΐχης Αμντουλαχί Μπάλα Λάου, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Νιγηρίας, ανέφερε στο Al Jazeera ότι η αποστολή στην Νιαμέι είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας διπλωματικής οδού μέσω της οποίας οι ηγέτες του πραξικοπήματος θα έχουν διάλογο με τους ηγέτες της ECOWAS, προκειμένου να υπάρξει «αμοιβαία κατανόηση». Κατά τη συνάντησή που είχαν με τον Τσιανί, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος «δέχτηκε να έχει άμεσες συζητήσεις με τους ηγέτες της ECOWAS», πρόσθεσε.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση να κατηγορηθεί ο έκπτωτος πρόεδρος θα αυξήσει πιθανότατα τη ένταση με την διεθνή κοινότητα, αλλά για τους επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος θα είναι ένα ισχυρό ατού σε όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης για την αποκατάσταση του Bazoum έχει διχάσει τα μέλη της ECOWAS και έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Αλγερίας. Οι γείτονες του Νίγηρα, Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο, που επίσης κυβερνώνται από στρατιωτικές κυβερνήσεις που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικοπήματα, έχουν πει ότι η επέμβαση θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου εναντίον τους.

Το Σάββατο, αντιπροσωπεία του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα, με επικεφαλής τον επιτελάρχη Άμυνας, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί, για να ευχαριστήσει τους εκεί ηγέτες για την υποστήριξή τους – ένδειξη της επιθυμίας των πραξικοπηματιών να επιβεβαιώσουν συμμαχίες στην περιοχή.

«Είμαστε Παναφρικανοί. Όταν ο λαός μας έχει προβλήματα, είμαστε πάντα παρόντες και θα είμαστε πάντα εκεί», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπουγιά, σύμφωνα με ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την προεδρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα