ΑΘΗΝΑ
05:40
|
04.05.2024
Δύσκολες βλέπει τις διαπραγματεύσεις η Νούλαντ, την ώρα που Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο προειδοποιουν για καταστροφή αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο πρωθυπουργό διόρισαν, το βράδυ της Δευτέρας οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα, με μία δήλωση που διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση. Πρόκειται για τον Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεΐνε ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η διπλωματία είναι ο «προτιμώμενος τρόπος» για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα, καθώς οι πραξικοπηματίες είχαν συνομιλίες με την απεσταλμένη των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

«Είναι βέβαιο πως η διπλωματία είναι ο προτιμότερος δρόμος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η προσέγγιση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, είναι επίσης η δική μας προσέγγιση και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Νούλαντ: Δύσκολες συνομιλίες

Η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε με τους στρατιωτικούς ηγέτες του Νίγηρα, χθες Δευτέρα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει φως στις διαπραγματεύσεις, μια ημέρα αφότου η χούντα αγνόησε το τελεσίγραφο της ECOWAS.

Όπως ανέφερε, συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με αρχηγούς του στρατού, οι οποίοι αρνήθηκαν να της επιτρέψουν να επισκεφθεί τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, έναν δημοκρατικά εκλεγμένο σύμμαχο της Δύσης στον Νίγηρα.

«Οι συνομιλίες αυτές ήταν εξαιρετικά ειλικρινείς και κάποιες στιγμές αρκετά δύσκολες», είπε η κυρία Νούλαντ σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά, προσθέτοντας πως οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στη Νιαμέ έχουν «συναίσθηση» των κινδύνων που ενέχει η ενδεχόμενη σύναψη συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η κυρία Νούλαντ διευκρίνισε πως συναντήθηκε με τον Μουσά Σαλά Μπαρμού, τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου, και άλλους αξιωματικούς του στρατού, μέλη της ομάδας του. Όμως δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δει ούτε τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, Αμπντουραμάν Τιανί.

Η υφυπουργός είπε ότι πρότεινε «επιλογές» για να τερματιστεί το πραξικόπημα, προσφέροντας τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ «αν υπάρχει η βούληση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως η προσφορά της δεν φαίνεται να ελήφθη υπόψη καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

«Ελπίζω πως θα κρατήσουν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία. Τους κάναμε αυτή την πρόταση. Θα δούμε», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι που έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν στο πραξικόπημα κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Wagner», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων που είναι παρούσα στην περιοχή, ιδίως στο γειτονικό Μαλί.

Ε.Ε.: Υπάρχουν ακόμα περιθώρια μεσολάβησης

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε χθες, Δευτέρα, πως οι Βρυξέλλες θεωρούν πως υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης.

«Η ΕΕ θεωρεί ακόμη πως υπάρχει κάποιο περιθώριο μεσολάβησης ως την Πέμπτη 10ηΑυγούστου, όταν η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) θα διεξαγάγει ακόμη μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στον Νίγηρα», ανέφερε εκπρόσωπός της σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δεν φαίνεται να συναινεί η Νιγηρία

Εντωμεταξύ, στη γειτονική Νιγηρία, που θεωρείται ως κρίσιμος παράγοντας για τα επόμενα βήματα της ECOWAS, εκτιμάται πως υπάρχει αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του μπλοκ της Δυτικής Αφρικής αντιμετωπίζει επί του παρόντος πιεστικά εσωτερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και μιας συνεχιζόμενης μάχης κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας .

«Οι επικριτές λένε πως ο πρόεδρος θα πρέπει να αναζητήσει διπλωματικούς τρόπους για να μετριάσει το πρόβλημα που λαμβάνει χώρα στον Νίγηρα και να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση. Η Νιγηρία δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο ανταποκριτής του FRANCE 24 στο Λάγος.

Μαλί: Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να φέρει καταστροφή

Μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε χθες Δευτέρα από το Μπαμακό ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί, που έχει ανακοινώσει πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επέμβαση ως «κήρυξη πολέμου».

«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Θα είναι καταστροφή», είπε ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δυο κρατών.

«Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, η δημοκρατία αναζητείται» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στη Λιβύη.

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», υπογράμμισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα