ΑΘΗΝΑ
06:48
|
06.05.2024
«Υπάρχουν δυστυχώς στιγμές έντασης, δε χρειάζεται όμως να στοχοποιούμε την ΕΛ.ΑΣ.» τα λόγια του κ. Μαρινάκη!
Μαρινάκης για πλημμυροπαθείς στη Λάρισα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία Daniel στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας Elias.

Την ίδια στιγμή πάντως υπεραπίστηκε την ΕΛΑΣ για τη ρίψη χημικών κατά πλημμυροπαθών στη Λάρισα.

«Η κυβέρνηση, όπως έχει υποχρέωση, αντιμετωπίζει το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει συμβεί στο ελληνικό κράτος εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με στόχο να κάνει πράξη τις αποζημιώσεις σε χρόνους πιο γρήγορους, να προχωρήσει άμεσα σε έργα αποκατάστασης, να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια», απάντησε ο κ. Μαρινάκης σε σχετικό ερώτημα του NEWS 24/7 και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν δυστυχώς στιγμές έντασης. Κατανοούμε ότι οι άνθρωποι που έχασαν μέσα σε μία μέρα το βιός τους αισθάνονται οργισμένοι, αλλά το να επιτίθεται κάποιος στους αστυνομικούς που θέλουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, δεν λύνει κάποιο πρόβλημα. Σίγουρα κανείς δε μπορεί να μπει στη θέση τους, δε χρειάζεται όμως να στοχοποιούμε την ΕΛ.ΑΣ. Όταν υπάρχει και εφόσον υπάρχει περίπτωση δημόσιου λειτουργού που ξεφεύγει των ορίων, αυτό εξετάζεται αυτεπαγγέλτως».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην Θεσσαλία.

Oσον αφορά στην προετοιμασία για την κακοκαιρία Elias δήλωσε:

Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, και συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, στον Κόμβο ΔΕΛΤΑ και στον κόμβο Προαστείου.

Η ΕΛ.ΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού-κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο. Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε από χθες τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα