ΑΘΗΝΑ
06:14
|
06.05.2024
Πέθανε από καρκίνο το τελευταίο «αφεντικό των αφεντικών» της ιταλικής μαφίας.
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε το αφεντικό της ιταλικής μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023 μετά από 30 χρόνια που καταζητούνταν από τις αρχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA τη Δευτέρα.

Ο Μεσίνα Ντενάρο, 61 ετών, έπασχε από καρκίνο τη στιγμή της σύλληψής του. Καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην κεντρική Ιταλία όπου κρατήθηκε αρχικά.

Ο Ντενάρο δεν είχε ζητήσει καμία ιατρική περίθαλψη, ανέφερε η ANSA, προσθέτοντας ότι οι γιατροί σταμάτησαν να του παρέχουν τροφή αφού ανακοινώθηκε ότι βρισκόταν σε μη αναστρέψιμο κώμα.

Καταδικάστηκε για πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στον σχεδιασμό των δολοφονιών του 1992 των εισαγγελέων κατά της μαφίας, Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο – εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ιταλία και πυροδότησαν την καταστολή του υποκόσμου στη Σικελία.

Θεωρήθηκε επίσης υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο το 1993 που σκότωσαν 10 άτομα, καθώς και βοήθησε στην οργάνωση της απαγωγής του Τζουζέπε Ντι Ματέο, 12 ετών, για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον πατέρα του αγοριού από το να καταθέσει κατά της μαφίας. Το αγόρι κρατήθηκε για δύο χρόνια και στη συνέχεια δολοφονήθηκε.

Ο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως «ο τελευταίος νονός», δεν πιστεύεται ότι έδωσε καμία πληροφορία στην αστυνομία αφού συνελήφθη έξω από μια ιδιωτική κλινική στην πρωτεύουσα της Σικελίας, Παλέρμο, στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ιατρικά αρχεία που διέρρευσαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου το 2020 και το 2022 με ψεύτικο όνομα. Ένας γιατρός στην κλινική του Παλέρμο είπε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η υγεία του Μεσίνα Ντενάρο είχε επιδεινωθεί σημαντικά τους μήνες που προηγήθηκαν της σύλληψής του.

Γιος ενός μαφιόζου, ο Μεσίνα Ντενάρο γεννήθηκε στη νοτιοδυτική πόλη της Σικελίας Καστελβετράνο το 1962. Ακολούθησε τον πατέρα του στον υπόκοσμο και στα 15 του είχε ήδη ένα όπλο. Η αστυνομία λέει ότι έκανε τον πρώτο του φόνο όταν ήταν 18 ετών.

Η μαφία του Καστελβετράνο ήταν σύμμαχος με τους Κορλεονέσι, με επικεφαλής τον Σαλβατόρε Ρίινα ή αλλιώς «το Τέρας», ο οποίος έγινε το αδιαμφισβήτητο «αφεντικό των αφεντικών» του υποκόσμου της Σικελίας, γνωστό ως Κόζα Νόστρα (Το Πράγμα μας), χάρη στην αδίστακτη επιδίωξή του για την εξουσία.

Με το παρατσούκλι «U Siccu» (Ο Αδύνατος), ο Μεσίνα Ντενάρο έγινε ο προστατευόμενος του και έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι εξίσου ανελέητος με τον αφέντη του, έχοντας 20 ποινές ισόβιας κάθειρξης σε δίκες που διεξήχθησαν ερήμην για το ρόλο του σε μια σειρά δολοφονιών του υποκόσμου.

Ο ίδιος κάποτε ισχυρίστηκε ότι είχε δολοφονήσει αρκετούς ανθρώπους για να γεμίσει ένα νεκροταφείο.

Κρύφτηκε το 1993 καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός από πληροφοριοδότες άρχισε να παρέχει λεπτομέρειες για τον ρόλο του στη μαφία, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι σπάνια περιπλανιόταν μακριά από τη Σικελία.

Η αστυνομία λέει ότι πέρασε μεγάλο μέρος του 2022 κρυμμένος στο Καμπομπέλο ντι Ματζάρα, μια πόλη περίπου 11.000 κατοίκων, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το σπίτι της μητέρας του στη δυτική Σικελία.

Επικοινωνούσε με άλλους μαφιόζους μέσω «πιτσίνι», δηλαδή με μικρά κομμάτια χαρτιού γραμμένα μερικές φορές σε κώδικα που διανέμονταν από αγγελιοφόρους, μερικά από τα οποία αναχαιτίστηκαν από την αστυνομία.

Παρά τη φήμη του, οι εισαγγελείς πάντα αμφέβαλλαν ότι ο Μεσίνα Ντενάρο έγινε το «αφεντικό των αφεντικών» της Μαφίας, λέγοντας ότι ήταν πιο πιθανό να ήταν απλώς ο επικεφαλής της Κόζα Νόστρα στη δυτική Σικελία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα