Η Ουάσινγκτον θα «εξετάσει όλα τα μελλοντικά μέτρα» σε σχέση με τη στρατιωτική της παρουσία στον Νίγηρα, μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας για την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη χώρα έως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
«Δίνοντας παράλληλα μια ευκαιρία στη διπλωματία, θα συνεχίσουμε επίσης να εξετάζουμε όλα τα μελλοντικά μέτρα που θα δώσουν προτεραιότητα στους στόχους μας συγχρόνως διπλωματικούς και ασφαλείας», δήλωσε ο Λόιντ ‘Οστιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κενυατική πρωτεύουσα, Ναϊρόμπι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες την επιστροφή στο Παρίσι του πρεσβευτή της Γαλλίας στη Νιαμέι και την αποχώρηση από τον Νίγηρα των 1.500 Γάλλων στρατιωτών που έχουν τη βάση τους στη χώρα.
«Τερματίζουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με τις ντε φάκτο αρχές του Νίγηρα, γιατί αυτές δεν θέλουν πλέον να πολεμούν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν 1.100 στρατιώτες που σταθμεύουν στον Νίγηρα, οι οποίοι πολεμούν κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή αυτή.
«Δεν κάναμε καμιά σημαντική αλλαγή στην διάταξη των δυνάμεών μας και θέλουμε πράγματι μια διπλωματική λύση, μια ειρηνική έκβαση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Παρισιού.
Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει στις 7 Σεπτεμβρίου την αναδιάταξη των δυνάμεών του «προληπτικά» μεταφέροντας μερικούς στρατιώτες από μια βάση της πρωτεύουσας Νιαμέι σε μια αεροπορική βάση βορειότερα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 14 Σεπτεμβρίου ότι επαναλαμβάνουν τις πτήσεις επιτήρησης πάνω από τον Νίγηρα, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στα τέλη Ιουλίου. Οι υπόλοιπες στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη χώρα παρέμεναν στάσιμες, είχε διευκρινίσει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα, που ήταν πριν από το πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ ένας από τους τελευταίους συμμάχους του Παρισιού στο Σαχέλ, σημειώνεται μετά τις αποχωρήσεις από το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, όπου η Γαλλία ωθήθηκε προς την έξοδο από εχθρικές προς αυτή χούντες.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε ακόμα: