ΑΘΗΝΑ
03:39
|
04.05.2024
Οι σεναριογράφοι και συγγραφείς δεν θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, παρά τον διακανονισμό, καθώς το σωματείο των ηθοποιών παραμένει σε απεργία.
Το συνδικάτο των συγγραφέων προσχώρησε σε απεργία από τις αρχές του Μαΐου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το WGA, το συνδικάτο των συγγραφέων και σεναριογράφων του Χόλιγουντ που βρίσκεται σε απεργία από τις αρχές του Μαΐου, ανέφερε ότι κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο του κλάδου που ίσως επιφέρει τον τερματισμό της μιας από τις δύο απεργίες που έχουν σταματήσει τις περισσότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές για σχεδόν πέντε μήνες.

Το Writers Guild of America (WGA) ανακοίνωσε τη συμφωνία την Κυριακή με την Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), την ομάδα που εκπροσωπεί στούντιο, υπηρεσίες streaming και παραγωγούς στις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία για το συμβόλαιο τριών ετών – που συμφωνήθηκε μετά από πέντε μαραθώνιες ημέρες ανανεωμένων συνομιλιών από τους διαπραγματευτές WGA και AMPTP – πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο και τα μέλη του συνδικάτου πριν η απεργία μπορεί να κηρύξει επίσημα τη λήξη της.

Το συνδικάτο WGA, το οποίο εκπροσωπεί 11.500 σεναριογράφους κινηματογράφου και τηλεόρασης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «εξαιρετική» με «σημαντικά κέρδη και προστασίες για τους συγγραφείς».

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη διαρκή αλληλεγγύη των μελών της WGA και την εξαιρετική υποστήριξη των αδερφών του συνδικάτου μας που ενώθηκαν μαζί μας στις γραμμές των πικετοφοριών για περισσότερες από 146 ημέρες, ανέφερε η διαπραγματευτική επιτροπή σε δήλωση.

Μετά τον διακανονισμό της WGA, αν και αποτελεί ορόσημο, οι σεναριογράφοι δεν θα επιστρέψουν στο Χόλιγουντ για δουλειά, καθώς το σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA παραμένει σε απεργία.

Τα μέλη της WGA ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 2 Μαΐου, αφού οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο σχετικά με την αποζημίωση, την ελάχιστη στελέχωση των συγγραφικών ομάδων, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τις υπολειμματικές αποζημιώσεις των συγγραφέων για τις επαναλήψεις δημοφιλών εκπομπών ροής, μεταξύ άλλων ζητημάτων.

Η απεργία των συγγραφέων έστειλε αμέσως μεταμεσονύχτιες εκπομπές συζήτησης και εκπομπές με κωμικά σκετς, όπως το σόου Saturday Night Live, σε παύση και άφησε δεκάδες εκπομπές και άλλες παραγωγές σε κενό, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων σεζόν του Stranger Things του Netflix, του The Last of Us του HBO και τοy Abbot του ABC Elementary, καθώς και ταινίες όπως το Deadpool 3 και το Superman: Legacy.

Τα βραβεία Emmy μεταφέρθηκαν επίσης από τον Σεπτέμβριο στον Ιανουάριο.

Οι προσπάθειες για επανέναρξη ημερήσιων τοκ σόου χωρίς συγγραφείς, όπως το The Drew Barrymore Show, κατέρρευσαν αυτόν τον μήνα ενόψει της κριτικής από συγγραφείς και ηθοποιούς.

Στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα, οι διαμαρτυρίες υιοθέτησαν τη ρητορική του ταξικού πολέμου.

Συγγραφείς επιτέθηκαν στην αποζημίωση των στελεχών των μέσων ενημέρωσης και είπαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους είχαν δυσκολέψει να κερδίσουν εισόδημα της μεσαίας τάξης.

Στελέχη των εταιρειών κατά καιρούς πυροδότησαν τις εντάσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, Μπομπ Ίγκερ, επέκρινε τους απεργούς συγγραφείς και ηθοποιούς ως «απλώς μη ρεαλιστές» στις απαιτήσεις τους.

Στη συνέχεια, ο Ίγκερ ανέπτυξε έναν συμφιλιωτικό λόγο, επικαλούμενος τον «βαθύ σεβασμό» του για τους δημιουργικούς καλλιτέχνες.

Οι στάσεις εργασίας επηρέασαν τους χειριστές κάμερας, τους ξυλουργούς, τους βοηθούς παραγωγής και άλλα μέλη του πληρώματος, καθώς και τους εργαζόμενους σε catering, ανθοπωλεία, προμηθευτές κοστουμιών και άλλες μικρές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή ταινιών και τηλεόρασης.

Το οικονομικό κόστος αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Καλιφόρνια και στους άλλους κόμβους παραγωγής των ΗΠΑ στο Νέο Μεξικό, τη Γεωργία και τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με εκτίμηση του οικονομολόγου του Milken Institute, Kevin Klowden.

Όπως και με τις προηγούμενες απεργίες των σεναριογράφων, η απεργιακή δράση είναι εν μέρει μια απάντηση στο Χόλιγουντ που αξιοποιεί μια νέα μορφή διανομής – με συγγραφείς να διεκδικούν το μερίδιό τους από τα νέα έσοδα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα