ΑΘΗΝΑ
08:56
|
03.05.2024
«Το Abrams βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Τα Abrams κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια το ένα, ενώ και το κόστος της συντήρησής τους είναι υψηλό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα των New York TImes, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός του παρέλαβε μερικά από τα πολυαναμενόμενα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Κιέβου στην αντιμετωπίζουσα πολλά προβλήματα αντεπίθεσή τους κατά των ρωσικών θέσεων.

«Καλά νέα από τον υπουργό (Άμυνας), (Ρουστέμ) Ουμέροφ. Το Abrams βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να ενισχύσει τις ταξιαρχίες μας», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε πόσα τανκς είχαν φτάσει στη χώρα, ούτε για το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή.

Η Ουάσιγκτον είχε υποσχεθεί ότι θα παράσχει 31 άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο στις αρχές του έτους, ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας αξίας άνω των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους 18 μήνες.

Η έκδοση που θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία στη μάχη είναι το παλιότερο μοντέλο M1A1, το οποίο δεν διαθέτει μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, αλλά θα συνοδεύεται από αμφιλεγόμενα, λόγω των μεγάλων κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον που παρουσιάζουν, βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου των 120 mm που έχουν υψηλές δυνατότητες διάτρησης θωράκισης.

Η απόφαση να παρασχεθούν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αποτέλεσε μια αλλαγή πλεύσης για το Πεντάγωνο, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας είχαν προηγουμένως επανειλημμένα δηλώσει ότι ήταν ακατάλληλα για τις δυνάμεις του Κιέβου λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

Στις αρχές του μήνα το POLITICO ανέφερε πως ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, αν και τόνισε την ισχύ των αρμάτων μάχης Abrams, σημείωσε ότι δεν αποτελούν πανάκεια, προσθέτοντας ότι η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της αντεπίθεσής της.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει δηλώσει δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως οι δυτικές χώρες υπερεκτιμούν τον αντίκτυπο των τανκς στη σύγκρουση και ότι τα Abrams, τα οποία κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια το ένα, απλά «θα καούν όπως όλα τα υπόλοιπα».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα