ΑΘΗΝΑ
01:58
|
02.05.2024
Παρά τις σκληρές διαμάχες και τις διαβουλεύσεις της Αντιπολίτευσης με το ΥΠΠΟΑ, προσωρινός ανάδοχος του έρχου έγινε η TERNA.
Το σχέδιο για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από αρκετές προδικαστικές προσφυγές και σκληρές διαμάχες, η τεχνική εταιρεία TERNA ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου «Μετατροπή του κτιρίου ”SILO” σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων». Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ενέκρινε με απόφαση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης για τους συμμετέχοντες αλλά και για στη Βουλή των Ελλήνων.

Ειδικότερα, στις 8 Μαρτίου υπήρξε το πρακτικό ηλεκτρονικής αποσφράγισης-αξιολόγησης τεχνικών προσφορών και στις 17 Μαρτίου υπήρξε Υπουργική Απόφαση αποδοχής του πρακτικού. Στη συνέχεια υπήρξε η πρώτη προδικαστική προσφυγή από την ΤΕΡΝΑ στις 3 Απριλίου κατά της απόφασης για την προσφορά του σχήματος ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ-ΕΚΤΕΡ. Ακολούθησε προσφυγή από το σχήμα ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ-ΕΚΤΕΡ για την προσφορά της ΤΕΡΝΑ.

Τελικά από τη δικαστική μάχη και με απόφαση του ΣτΕ, βγήκε νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που απέρριπτε την προσφορά του σχήματος ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ-ΕΚΤΕΡ. Με αυτή την απόφαση επικεφαλής για την αναδοχή του έργου έγινε η ΤΕΡΝΑ με προσφορά χωρίς ΦΠΑ 66.756.660,27 ευρώ και συνολικά με ΦΠΑ 82.778.258,73 ευρώ (έκπτωση περίπου 6,38%).

Η δημοπράτηση του έργου με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και στις 28 έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 89,15 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 71,89 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο για δημιουργία μουσείου στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια και έρχεται να προσθέσει στον -ανερχόμενο- Πειραιά ακόμα ένα σημείο πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου εμβληματικού τοπόσημου που θα χαρακτηρίζει την πόλη με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει άλλα κτίρια, όπως για παράδειγμα ο Πύργος του Πειραιά.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 791 ημέρες, αρχής γενομένης από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η διάρκεια μεταφράζεται περίπου σε 27 μήνες και εφόσον το έργο υπογραφεί εντός του 2023 τότε θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025-αρχές του 2026.

Τις προμελέτες χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο κτίριο θα στεγαστούν τα πολυάριθμα και ήδη συντηρημένα ενάλια ευρήματα, που παραμένουν για χρόνια στις αποθήκες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η έκταση για την υλοποίηση του έργου αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου (Λιμένας Πειραιώς) η οποία εμπίπτει στα διοικητικά όρια των Δήμων Πειραιώς, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος και εμπίπτει εντός της υποζώνης Γ1 του masterplan Λιμένος Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα