ΑΘΗΝΑ
03:37
|
18.11.2024
Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ορισμένα από τα σημαντικότερα κλεμμένα είδη ρωτώντας μας εάν έτυχε να δούμε κάποια από τα κλοπιμαία.
Ένα από τα δακτυλίδια που πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά αρχαιοκαπηλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν έχει πάτο το (κατά μία έννοια…) «βαρέλι» που λέγεται «Βρετανικό Μουσείο» μετά το πρόσφατο σκάνδαλο κλοπής χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων από χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα ή πετράδια από τον 57χρονο ανώτερο επιμελητή Πίτερ Χιγκς που δούλευε στο Μουσείο επί τουλάχιστον 30 χρόνια και οδήγησε τον Αύγουστο σε παραίτηση τον διευθυντή του Μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ.

Τα κλεμμένα αντικείμενα, που ήταν κυρίως κοσμήματα, ημιπολύτιμοι λίθοι, δεν είχαν ποτέ παρουσιαστεί δημοσίως στις βιτρίνες του Βρετανικού Μουσείου καθώς φυλάσσονταν στις αποθήκες του κτιρίου.

Παρόλα αυτά, σήμερα το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ορισμένα από τα σημαντικότερα κλεμμένα είδη ρωτώντας τους επισκέπτες ή τους φιλότεχνους πολίτες σε κάθε μεριά του πλανήτη εάν έτυχε να δουν κάποια από τα κλοπιμαία.

Μήπως το είδατε;

Ζητά, έτσι, από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το βρετανικό μουσείο ανακοίνωσε πως κάποιες λίγες δεκάδες αντικείμενα ανακτήθηκαν και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν το επόμενο διάστημα.

Επισήμανε δε πως τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον διεθνή Κατάλογο των Απολεσθέντων Έργων Τέχνης, που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες και τις εγχώριες αστυνομικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Το τραγούδι της ημέρας

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα