Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τις αστυνομικές περιπολίες κατά μήκος των «διαδρομών διακίνησης» στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, προκειμένου να αποτρέψει αποτελεσματικότερα την είσοδο μεταναστών στη χώρα.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν αμέσως, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του SPD, Νάνσι Φέιζερ. Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου οι αστυνομικές επιδρομές στη Γερμανία εντόπισαν περισσότερους από 100 Σύρους πολίτες μέσα σε διαμερίσματα που ερευνήθηκαν.
Η Φέιζερ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσοι επιπλέον αξιωματικοί της συνοριακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν, αλλά τόνισε ότι δεν θα εγκατασταθούν σταθεροί συνοριακοί έλεγχοι όπως αυτοί που πραγματοποιεί η Γερμανία κατά μήκος των συνόρων με την Αυστρία από το 2015. Για να εισαγάγει τέτοιους ελέγχους, η Γερμανία θα πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έγραψε αργότερα σήμερα στην πλατφόρμα Χ, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ότι το υπουργείο του θα υποστηρίξει τον αυξημένο έλεγχο των συνόρων με επιπλέον τελωνειακούς.
«Οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να ενταθούν για να σταματήσει η διακίνηση και η παράνομη μετανάστευση», έγραψε. «Για να διασφαλίσω ότι αυτό θα πετύχει γρήγορα, αποφάσισα ότι τα τελωνεία θα υποστηρίξουν αυτό το επείγον έργο με 500 άτομα προσωπικού».
Η Φέιζερ είπε ότι οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τις κινητές περιπολίες της αστυνομίας που ελέγχουν ήδη αυτοκίνητα που περνούν τα σύνορα ή άτομα που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γερμανία με τα πόδια.
«Πρέπει να σταματήσουμε τη σκληρή επιχείρηση των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για το μέγιστο κέρδος», είπε η Φέιζερ.
Πολλοί μετανάστες από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Τουρκία και αλλού προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Πόλεις και κοινότητες σε όλη τη Γερμανία διαμαρτύρονται για τον αυξανόμενο αριθμό των αφίξεων, λέγοντας ότι δεν έχουν χώρο για να τους φιλοξενήσουν και να παρέχουν χώρους νηπιαγωγείου και σχολείων.
Φέτος, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Σε όλο το 2022, περίπου 240.000 άτομα ζήτησαν άσυλο. Αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το 2015-16, όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία.
Από τους αριθμούς που αναφέρονται παραπάνω εξαιρούνται οι 1 εκατομμύριο Ουκρανοί που η Γερμανία έχει δεχτεί ως πρόσφυγες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Περίπου το ένα τέταρτο όλων των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία έρχονται με τη βοήθεια διακινητών από επικίνδυνες διαδρομές στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέσα από δάση των Βαλκανίων, είπε η Φέιζερ.
«Θέλουμε να αποτρέψουμε τις κινήσεις αποφυγής από τους διακινητές μέσω ευέλικτων και κινητών ελέγχων σε μεταβαλλόμενες τοποθεσίες», είπε η Φέιζερ. «Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι οι έλεγχοι έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στους ανθρώπους, τους μετακινούμενους και το εμπόριο στην καθημερινή ζωή».
Η Φέιζερ επεσήμανε επίσης ότι «για τη σημαντική μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου παραμένει το αποφασιστικό βήμα», που σημαίνει ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πρέπει να ελέγχονται αυστηρά, ώστε οι μετανάστες να μην μπορούν να φτάσουν ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται στο κέντρο του μπλοκ, όπως η Γερμανία.
Διαβάστε ακόμα: