ΑΘΗΝΑ
14:05
|
10.05.2024
Αν δεν προκύψει ένα σημείο προσωρινού συμβιβασμού, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα σημάνουν ένα «shutdown» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Κέβιν Μακάρθι βρίσκεται ουσιαστικά στο «μάτι» του τρέχοντος πολιτικού «κυκλώνα»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για την έγκριση ενός βραχυπρόθεσμου προϋπολογισμού με την ελπίδα να αποφευχθεί το κυβερνητικό «shutdown» που θα επέλθει, αν δε βρεθεί λύση, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα εγκριθεί απαραίτητα και από την κάτω βουλή του Κογκρέσου, την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κυριαρχούμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 77-19, καθώς υπέρ ψήφισαν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει βοήθεια 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση από καταστροφές στο εσωτερικό.

Αν περάσει, το νομοσχέδιο αυτό θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου στα ίδια επίπεδα χρηματοδότησης με πριν, σε αντίθεση με το αίτημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για περικοπή δαπανών.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Γερουσία θα συνεδριάσει για να διαμορφώσει το τελικό κείμενο το οποίο θα αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μια γέφυρα απομάκρυνσης από τον εξτρεμισμό και κίνησης προς τη συνεργασία», το οποίο θα εξασφαλίσει στις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο κομμάτων περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα μακροπρόθεσμο νομοσχέδιο χρηματοδότησης.

Η κίνηση ήρθε αφότου ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμων δαπανών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που αποτελούν την πλειοψηφία του σώματος.

Προηγουμένως είχε προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα περιόριζε τους προϋπολογισμούς των περισσότερων ομοσπονδιακών υπηρεσιών κατά περίπου 8% και θα ενίσχυε τους περιορισμούς στη μετανάστευση.

Όμως η Βουλή μπήκε σε αδιέξοδο αφού το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίθεση από σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους που αρνήθηκαν οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αν και ο Μακάρθι επιμένει ότι το shutdown είναι το χειρότερο σενάριο, δεν έχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει έναν συμβιβασμό στη Βουλή. Νωρίτερα την Τρίτη, επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση για την Ουκρανία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων δαπανών, αλλά θα πρέπει να είναι ένα αυτόνομο νομοσχέδιο. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μακάρθι είπε στην ηγετική του ομάδα την Τρίτη το βράδυ ότι σκοπεύει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες της Γερουσίας για να συμπεριλάβει σε αυτό ένα πακέτο χρηματοδότησης της συνοριακής ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά τον Μισούστιν προτείνει για πρωθυπουργό ο Πούτιν

Ράφα: Ισραηλινά τανκς «έκοψαν» την πόλη στη μέση

Τσαντ: Αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα η αντιπολίτευση

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Dr.Phil» έδωσε ο Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα