ΑΘΗΝΑ
02:51
|
04.05.2024
Τι θα σήμαινε ένα «shutdown»; Σημείο τριβής και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Σε ένα «shutdown», όλες οι μη «κρίσιμες» λειτουργίες του κεντρικού κράτους συνήθως αναστέλλονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι μάχονται για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας δημοσιονομικής παράλυσης.

Ένα «shutdown» θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής, προειδοποίησε χθες η Moody’s Investors Service.

Το οικονομικό έτος του 2023 πρόκειται να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το Κογκρέσο για το 2023 μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μόνο μέχρι και εκείνη την ημέρα.

Εάν τα δύο μέρη δεν καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους ή τουλάχιστον εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, τότε από την 1η Οκτωβρίου, μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα παραλύσει.

Το Bloomberg ανέφερε χθες, επικαλούμενο μια πηγή με γνώση των συνομιλιών, ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για να ψηφίσουν ένα μεσοπρόθεσμο νομοσχέδιο δαπανών.

Το νομοσχέδιο θα παρατείνει τη χρηματοδότηση για τέσσερις ή έξι εβδομάδες σύμφωνα με την ίδια ανώνυμη πηγή. Ωστόσο, μερικοί από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσονται κατά και της εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης για τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Τι θα συμβεί σε ένα shutdown

Σε ένα τέτοιο σενάριο, όλες οι μη «κρίσιμες» λειτουργίες του κεντρικού κράτους συνήθως αναστέλλονται. Όλοι εκτός από τους πιο κρίσιμους εργαζόμενους της κυβέρνησης θα απολυθούν, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 800.000 ομοσπονδιακούς εργαζομένους σε όλη τη χώρα.

Τμήματα όπως ο στρατός, η άμυνα των συνόρων και η δημόσια ασφάλεια δεν επηρεάζονται. Τα ταχυδρομεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ αστυνομικοί και πυροσβέστες βρίσκονται σε υπηρεσία κανονικά.

Οι ελεγκτές ασφαλείας του αεροδρομίου (από τη Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών) και οι εργαζόμενοι στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να εργαστούν, αλλά οι μη προσελεύσεις εργαζομένων μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα.

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πιτ Μπούτιτζιτζ, δήλωσε ότι η έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια μιας διακοπής της κυβερνητικής λειτουργίας. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ταξιδιώτες θα υποστούν σημαντικές καθυστερήσεις στα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θα σταματήσει τις περισσότερες επιθεωρήσεις σε τοποθεσίες επικίνδυνων αποβλήτων, πόσιμου νερού και χημικών εγκαταστάσεων, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πόσιμου νερού. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενδέχεται επίσης να αναγκαστεί να καθυστερήσει τις επιθεωρήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ορισμένα εθνικά πάρκα μπορεί να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά οι εγκαταστάσεις επισκεπτών, όπως οι τουαλέτες και τα κέντρα επισκεπτών, θα κλείσουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων.

Η Ένωση Ταξιδιωτικών Βιομηχανιών των ΗΠΑ εκτιμά ότι η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να χάσει περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Αν και ένα βραχυπρόθεσμο κλείσιμο θα είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην οικονομία, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο σημαντικές, εάν το αδιέξοδο παραταθεί.

Οι απολυμένοι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας, επιβραδύνοντας την αύξηση της κατανάλωσης, ενώ η κυβέρνηση θα περιόριζε επίσης προσωρινά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, την τελευταία φορά που συνέβη ένα «shutdown» μείωσε την οικονομική παραγωγή κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Προηγούμενα shutdown

Δεν είναι ασυνήθιστο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να διακόπτει τις δραστηριότητές της λόγω έντονων πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το πιο πρόσφατο και πιο μακροχρόνιο shutdown της κυβέρνησης σημειώθηκε από τα τέλη του 2018 έως τις αρχές του 2019, όταν οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού που πρότεινε ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και τα δύο κόμματα είχαν κολλήσει σε αδιέξοδο για ζητήματα μετανάστευσης, που οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας πέντε εβδομάδων.

Το 2013, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, ορισμένοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες εμπόδισαν την εφαρμογή του Obamacare, οδηγώντας σε 16ήμερο «κλείσιμο» της κυβέρνησης.

Επί του παρόντος, το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατέχει μια οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές πέρυσι, κάνοντας δυσκολότερο για τον Μπάιντεν το να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα.

Τα δύο κόμματα επιδίδονται τώρα σε έναν νέο γύρο μαχών για το νέο οικονομικό έτος. Το σχέδιο που εισήγαγαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα περιόριζε τις δαπάνες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών κατά 8% και θα ενίσχυε τους περιορισμούς στη μετανάστευση.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αντιμετώπισε αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ είναι απίθανο και το να κερδίσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Σημείο τριβής και η Ουκρανία

Σημαντικό σημείο τριβής γύρω από τον νέο προϋπολογισμό αποτελεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Στην άνω Βουλή του Κογκρέσου, τη Γερουσία, οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ηγέτες – ο Μιτς ΜακΚόνελ και ο Τσακ Σούμερ – θέλουν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια που η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει αν διαθέσει στην Ουκρανία να είναι κομμάτι του προϋπολογισμού που πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του μήνα για να διατηρηθεί η κυβέρνηση σε λειτουργία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, θέλει τα χρήματα για την Ουκρανία να συζητηθούν ως αυτόνομο νομοσχέδιο, ενώ η Freedom Caucus, μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών στη Βουλή θέλει το ευρύτερο νομοσχέδιο που προτείνεται από τη Γερουσία να αντικατασταθεί με μεμονωμένα νομοσχέδια για μεμονωμένες κρατικές υπηρεσίες.

Παραμένει αβέβαιο εάν ο Μακάρθι θα μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να περάσει ένα άλλο νομοσχέδιο.

«Ο ΜακΚάρθι πήρε την απόφαση να κλείσει την κυβέρνηση. Τελεία και παύλα», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρέθηκε ώρες μακριά από μια κήρυξη στάσης πληρωμών, έως ότου οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των αντιπροσώπων συγκατατέθηκαν τελικά υπό όρους σε μια ακόμα αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα