ΑΘΗΝΑ
13:08
|
02.05.2024
Μια τριετής συμφωνία πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στο σωματείο, το οποίο ανακοίνωσε το τέλος της πολύμηνης απεργίας. Συνεχίζουν την απεργία οι ηθοποιοί.
Οι απεργοί σεναριογράφοι και συγγραφείς σε πικετοφορία έξω από τα στούντιο της Walt Disney στις ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σωματείο των συγγραφέων και σεναριογράφων του Χόλιγουντ δήλωσε το τέλος της πολύμηνης απεργίας του και ότι τα μέλη του θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους την Τετάρτη, ενώ θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν μια τριετή συμφωνία που παρέχει αυξήσεις στους μισθούς και ορισμένες προστασίες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ άλλων διαπραγματεύσεων.

Η ηγεσία του σωματείου Writers Guild of America (WGA) ψήφισε ομόφωνα τον τερματισμό της απεργίας την Τετάρτη, ανέφερε η συντεχνία σε ανακοίνωσή της. Τα 11.500 μέλη έχουν προθεσμία έως τις 9 Οκτωβρίου για να ψηφίσουν για την προτεινόμενη σύμβαση.

Ακούω ότι είναι μια εξαιρετική συμφωνία και ιστορικά, όποια συμφωνία δίνουν σε ένα σωματείο, το επόμενο σωματείο χρησιμοποιεί ως πρότυπο για να διεκδικήσει τη δική του συμφωνία, είπε ο συγγραφέας και ηθοποιός Μελ Σίμκοβιτς την Τρίτη ενώ έκανε πικετοφορία έξω από το Netflix.

Το WGA είπε ότι οι συγγραφείς και οι σεναριογράφοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά την Τετάρτη πριν από την τελική τους ψηφοφορία για την επικύρωση της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι τα talk show μπορούν να επιστρέψουν στον αέρα και η συγγραφή μπορεί να συνεχιστεί, αλλά τα γυρίσματα δεν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά μέχρι να καταλήξουν οι ηθοποιοί σε μια αντίστοιχη εργασιακή συμφωνία.

Οι διαπραγματευτές για το σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA δεν έχουν συνομιλήσει με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τη Walt Disney (DIS.N), το Netflix (NFLX.O) και άλλα στούντιο, από αυτό το καλοκαίρι. Στελέχη του κλάδου της ψυχαγωγίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Το SAG-AFTRA δεν πρέπει να αργήσει, θα σας το πω», είπε ένα στέλεχος του στούντιο μετά τη συμφωνία των συγγραφέων. Ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας των εργασιακών διαπραγματεύσεων.

Οι καλλιτέχνες θέλουν να προστατεύσουν τις εικόνες και την εργασία τους από την αντικατάσταση από «ψηφιακά αντίγραφα» που δημιουργούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης AI. Όπως και με τους συγγραφείς, οι ηθοποιοί διεκδικούν αποζημίωση που αντικατοπτρίζει την αξία που προσφέρουν στο streaming, συγκεκριμένα, με τη μορφή κατανομής εσόδων.

Αλλά το SAG-AFTRA αναζητά επίσης κέρδη σε άλλους τομείς και έχει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών με διαφορετικά ζητήματα που θέλουν να αντιμετωπιστούν.

Οι ηθοποιοί θέλουν όρια στις οντισιόν που χρησιμοποιούνται στο κάστινγκ, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, μαγνητοσκοπούνται από τους ίδιους και είναι πολύ δαπανηρές. Διεκδικούν τη συνεργασία με κομμωτές και μακιγιέρ που μπορούν να δουλέψουν με διάφορες υφές μαλλιών και τόνους δέρματος, για να εξασφαλίσουν ισότητα για όλους τους ηθοποιούς. Αντίστοιχα, οι ηθοποιοί διεκδικούν ειδικές αποζημιώσεις για τις δουλειές τους που παίζονται σε επαναλήψεις στις πλατφόρμες ροής περιεχομένου, καθώς και άλλες εργασιακές διευκολύνσεις.

Χορευτές, τραγουδιστές, ηθοποιοί και κασκαντέρ έχουν επίσης συγκεκριμένες απαιτήσεις.

«Ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει – απλώς θερμαίνεται!», δημοσίευσε το SAG-AFTRA στο X το βράδυ της Τρίτης με φωτογραφίες ηθοποιών στις γραμμές των πικετών. «Έχουμε δεσμευτεί να εξασφαλίσουμε ένα δίκαιο συμβόλαιο γιατί δεν αξίζουμε τίποτα λιγότερο. Ας συνεχίσουμε να πιέζουμε, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να δείξουμε στον κόσμο την αποφασιστικότητά μας!».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα