ΑΘΗΝΑ
04:13
|
02.05.2024
Έχουν συλληφθεί, μέχρι στιγμής, 4 στρατιωτικοί φερόμενοι ως συνωμότες εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας, ενώ καταζητούνται άλλα 2 άτομα.
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο Λοχαγός Ibrahim Traore δίνει συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2022 στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά των στρατιωτικών ηγετών της Μπουρκίνα Φάσο απέτρεψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας, δήλωσαν οι αρχές.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσα, χθες Τετάρτη, ότι αξιωματικοί του στρατού και άλλοι συνεργάτες τους είχαν σχεδιάσει να καταλάβουν την εξουσία και να βυθίσουν τη χώρα στο «χάος».

Αξιωματικοί και άλλοι φερόμενοι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή την απόπειρα αποσταθεροποίησης έχουν συλληφθεί και άλλοι αναζητούνται, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στρατού Ριμτάλμπα Ζαν Εμανουέλ Ουεντραόγκο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η στρατιωτική κυβέρνηση είπε ότι θα επιδιώξει να ρίξει «κάθε δυνατό φως σε αυτή την υπόθεση» και ότι λυπάται «που οι αξιωματικοί των οποίων ο όρκος είναι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους παρασύρθηκαν σε μια επιχείρηση αυτού του είδους».

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε αργότερα ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και δύο καταζητούνται ακόμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα με βάση «αξιόπιστους ισχυρισμούς για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας που εμπλέκει αξιωματικούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο στρατιωτικός εισαγγελέας είπε ότι τρεις στρατιώτες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά της κυβερνώσας στρατιωτικής κυβέρνησης του λοχαγού Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022, οκτώ μήνες μετά το προηγούμενο στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Το απόγευμα της Τρίτης, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, εν μέσω έντονης φημολογίας για απόπειρα πραξικοπήματος.

Την 30ή Σεπτεμβρίου θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από το στρατιωτικό πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Τραορέ, στη θέση του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Νταμιμπά, του επικεφαλής του πρώτου πραξικοπήματος πέρυσι στην Μπουρκίνα Φάσο, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ροκ Καμπορέ μερικούς μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα