ΑΘΗΝΑ
10:35
|
27.04.2024
Βόλος, Εύβοια ξανά στο μάτι μιας καταστροφής, νέες πληγές στον δήμο Παλαμά και αγωνία για τον Σπερχειό στην Φθιώτιδα.
Βόλος με κακοκαιρία Elias. Δηλαδή μια από τα ίδια...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται για ακόμη μία φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Βόλος λόγω της νέας σφοδρής κακοκαιρίας Elias, με τους κατοίκους να βρίσκονται, με το πρώτο φως της ημέρες, αντιμέτωποι με ένα σκηνικό μεγάλης καταστροφής, ενώ παραμένει σε ισχύ η εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πόλη.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Σημειώνεται πως από χθες ο Κραυσίδωνας ο μεγαλύτερος χείμαρρος που διατρέχει την πόλη του Βόλου, υπερχείλισε, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης όπου σε πολλά σημεία το νερό ξεπέρασε και τα 50 εκατοστά.

Νερά γέμισε και το νοσοκομείο του Βόλου, στο υπόγειο, στις αποθήκες υλικών, στους χώρους με τις γεννήτριες αλλά και στην τραπεζαρία.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζει πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι, ενώ από χθες το απόγευμα έχει διακοπεί σχεδόν στο 80% της πόλης η ηλεκτροδότηση και η παροχή νερού.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχτηκε όλη τη νύχτα 800 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια. Υπήρχαν και περιπτώσεις που απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους ή από ταράτσες σπιτιών, ενώ άλλοι πάλι έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοία στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξαν για να υποδεχθούν τον κόσμο.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά όπου και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και οι κάτοικοι αδυνατούν να μετακινηθούν.

Φωτ.: magnesianews.gr

Να σημειωθεί, ότι στον Βόλο έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σοβαρά προβλήματα και εγκλωβισμένοι στην Εύβοια

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες και στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έπεσαν 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ το εξάωρο της ακατάπαυστης βροχής έπεσαν στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά κλήθηκε η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς πολιτών. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο και κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 60 εκατοστά, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Λόγω της κακοκαιρίας ενεργοποιήθηκε το 112 ενώ με εντολή Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πεύκι, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ψηλότερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 εκατοστά.

Στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί που τους είχαν κυκλώσει τα νερά στο Ασμήνιο. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Καρδίτσα: Αντιμέτωποι ξανά με τα νερά οι κάτοικοι του δήμου Παλαμά

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας της Καρδίτσας, αν και δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, ήρθαν αντιμέτωποι αυτή τη φορά με τις καταστροφικές συνέπειες της νέας κακοκαιρίας Elias. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών, ενώ όπως αποφασίστηκε τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, ενώ σύμφωνα όλη τη νύχτα γίνονταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά.

Όπως τόνισε, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά».« Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στους κατοίκους εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Το τελευταίο 24ωρο η περιοχή δέχθηκε σημαντικά ύψη νερού από 60 έως και 125 χιλιοστά βροχής με τα ορεινά να δέχονται τις μεγαλύτερες ποσότητες, τόνισε επίσης ο ίδιος.

Λαμία: Αγωνία στην ευρύτερη περιοχή για τον Σπερχειό

Στην Λαμία όλη τη νύχτα συνεχίζονταν η προσπάθεια ενίσχυσης των αναχωμάτων στον Σπερχειό για να αποφευχθεί η πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφόρτωναν υλικό και ενίσχυαν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχει συγκρατηθεί η ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ανάβει και πάλι.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα πάλευαν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα