ΑΘΗΝΑ
03:36
|
07.05.2024
Τα στοιχεία που ανέλυσε  νευρωνικό δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης προήλθαν από τη μελέτη 575.000 εκτάσεων με περίεργους κύκλους.
Νεραϊδόκυκλοι σε περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από ψηλά και μακριά φαντάζουν σαν αποτυπώματα από τεράστιες σταγόνες βροχής σε τυχαίες περιοχές πάνω στο έδαφος. Ωστόσο, μία πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ένα περίεργο «εργόχειρο» που φαντάζει σαν να έχει κάποιος φτιάξει «στρογγυλές τρύπες» ή «λάκκους» πάνω στην επιφάνεια χωμάτινου εδάφους όχι μόνον στη Ναμίμπια ή την Αυστραλία αλλά και σε άλλες 14 χώρες του κόσμου.

Οι περίεργες αυτές μορφές κύκλων πάνω στην επιφάνεια της γης έχουν γίνει πλέον γνωστές σαν «νεραϊδόκυκλοι» (fairy circles)  και εκτείνονται για χιλιόμετρα σε μεγάλες εκτάσεις γης διαφόρων περιοχών, όπως είναι η Έρημος της Ναμίμπιας και εκτενείς εκτάσεις της Δυτικής Αυστραλίας.

Ωστόσο, σε νέα έρευνα που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN που έγινε με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης  αποκαλύπτεται πως υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι σχηματισμοί σε τουλάχιστον 15 χώρες τριών ηπείρων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 στην επιστημονική επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ οι ερευνητές παρουσιάζουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από τους λεγόμενους «νεραϊδόκυκλους»  μέσω δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας σε διάφορα οικοσυστήματα χωρών της υφηλίου.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε ένα  νευρωνικό δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης προήλθαν από τη μελέτη 575.000 τέτοιων εκτάσεων με περίεργους κύκλους αρκετοί εκ των οποίων είχαν έκταση περίπου ένα εκτάριο γης!  Η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε σε 263 περιοχές κυκλικών μορφών στο έδαφος σχεδόν πανομοιότυπων με εκείνων στις ερήμους της Ναμίμπιας και της Αυστραλίας. Κάποιες από αυτές τους περίεργες κυκλοειδείς σχηματισμούς εντοπίστηαν στο Σαχέλ, στη Δυτική Σαχάρα, στο Κέρας της (Ανατολικής) Αφρικής, στη Μαδαγασκάρη, στη μεσοδυτική Ασία αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και νοτιοδυτικής Αυστραλίας.

Η αιτία πάντως που προκαλεί αυτούς τους κυκλοειδείς σχηματισμούς δεν έχει γίνει γνωστή αν και γνωρίζουμε πως εντοπίζονται συνήθως σε πολύ ξηρό έδαφος, ή αμμώδη εδάφη, που έχουν υψηλά αλκαλικά επίπεδα και χαμηλά ποσοστά αζώτου.

Οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες, πάντως, έχουν αποτυπώσει ζωγραφικά αυτά τα σχέδια με τους λεγόμενους «νεραϊδόκυκλους» σε πίνακές τους τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 επισημαίνοντας πως γνωρίζουν για αυτούς «εκατοντάδες γενιές».

Παρά την άγνοια των παραγόντων που δημιουργούν αυτούς τους σχηματισμούς, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως μαζί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι απαντήσεις «είναι θέμα χρόνου» να δοθούν…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα