ΑΘΗΝΑ
00:28
|
05.05.2024
Όταν τα μικροπλαστικά φτάνουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως, αποσυντίθενται, συμβάλλοντας στην αύξηση τωνν αερίων του θερμοκηπίου.
Τα μικροπλαστικά μολύνουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν το κλίμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές στην Ιαπωνία επιβεβαίωσαν ότι τα μικροπλαστικά υπάρχουν στα σύννεφα, όπου πιθανότατα επηρεάζουν το κλίμα με τρόπους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Chemistry Letters, Ιάπωνες επιστήμονες ανέβηκαν στο όρος Φούτζι και στο όρος Ογιάμα για να συλλέξουν νερό από τις ομίχλες που καλύπτουν τις κορυφές και στη συνέχεια εφάρμοσαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα για να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες.

Η ομάδα εντόπισε εννέα διαφορετικούς τύπους πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, τα οποία κυμαίνονταν σε μέγεθος από 7,1 έως 94,6 μικρόμετρα.

Κάθε λίτρο νέφους νερού που ερευνήθηκε περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού.

«Εάν το θέμα της «πλαστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, προκαλώντας μη αναστρέψιμη και σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στο μέλλον», προειδοποίησε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Χιρόσι Οκότσι του Πανεπιστημίου Waseda. ανακοίνωση την Τετάρτη.

Όταν τα μικροπλαστικά φτάνουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως, αποσυντίθενται, συμβάλλοντας στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, είπε ο Οκότσι.

Τα μικροπλαστικά – τα οποία ορίζονται ως πλαστικά σωματίδια κάτω των 5 χιλιοστών που προέρχονται από βιομηχανικά λύματα, υφάσματα, συνθετικά ελαστικά αυτοκινήτων, προϊόντα προσωπικής περιποίησης και άλλες πηγές – έχουν ήδη ανακαλυφθεί μέσα σε ψάρια, θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής και στα χιόνια στα βουνά των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.
Ωστόσο, οι μηχανισμοί μεταφοράς τους σε τόσο ποικίλες τοποθεσίες παρέμεναν ασαφείς, με την έρευνα για την αερομεταφερόμενη μικροπλαστική μεταφορά ιδιαίτερα περιορισμένη.

Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά σε νέφος νερο, έγραψαν οι επιστήμονες στην εργασία τους.

Το Πανεπιστήμιο Waseda ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη πως η έρευνα δείχνει ότι «τα μικροπλαστικά καταπίνονται ή εισπνέονται τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα και έχουν ανιχνευθεί σε πολλά όργανα όπως ο πνεύμονας, η καρδιά, το αίμα, ο πλακούντας και τα κόπρανα».

«Δέκα εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα πλαστικά κομμάτια καταλήγουν στον ωκεανό, απελευθερώνονται με το σπρέι του ωκεανού και βρίσκουν το δρόμο τους στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να έχουν γίνει βασικό συστατικό των νεφών, μολύνοντας σχεδόν οτιδήποτε τρώμε και πίνουμε μέσω της «πλαστικής βροχόπτωσης»», δήλωσε το πανεπιστήμιο ανακοινώνοντας τα νέα ευρήματα της έρευνας.

Τα αναδυόμενα στοιχεία έχουν συνδέσει τα μικροπλαστικά με μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς και με καρκίνους, εκτός από την εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα