ΑΘΗΝΑ
07:47
|
05.11.2024
Σημαντικές ελλείψεις νερού ακόμα και στο Ελ Άλτο, σε υψόμετρο 4.000. «Δεν έχουμε νερό για να μαγειρέψουμε, ούτε καν για να πλυθούμε».
Ξηρασία, ερημοποίηση... απελπισία στις χώρες του Ελ Νίνιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας σε έναν από τους ζεστούς χειμώνες στην ιστορία της Βολιβίας έχει προκαλέσει ανησυχητικά σημαντικές ελλείψεις νερού στη χώρα της νότιας Αμερικής, ακόμα και στην υψηλότερη πόλη στον κόσμο, το Ελ Άλτο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι παγετώνες στις Βολιβιανές Άνδεις, οι οποίοι τροφοδοτούν με γλυκό νερό τους γύρω υγροτόπους, τις πηγές και τα φράγματα, συρρικνώνονται με ταχύτερο ρυθμό και πλέον οι κάτοικοι του Ελ Άλτο έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μόνο συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Μας δίνουν νερό με δελτίο χρήσης. Δεν έχουμε νερό για να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε τα ρούχα μας… ούτε καν για τη δική μας καθαριότητα και προσωπική υγιεινή», λέει η Μπέρθα Απάζα, κάτοικος του Ελ Άλτο στη Βολιβία, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της στο Reuters για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο που καθορίζουν πλέον τη ζωή τους.

Η Βολιβία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Παραγουάη ακόμα και η Βραζιλία εν μέσω χειμώνα κατέγραψαν ρεκόρ ζέστης τον φετινό Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δύο μήνες που θεωρούνται ήπιοι από πλευράς θερμοκρασιών. Για παράδειγμα στην πόλη Βικούνια της Χιλής, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της κεντρικής επαρχίας Κοκίμπο, το θερμόμετρο άγγιξε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή αυτή την περίοδο από το 1951.

Μερικές από τις εύφορες περιοχές στα δυτικά της Βολιβίας οδεύουν προς ερημοποίηση. Η πλειονότητα των κατοίκων στο Ελ Άλτο, μια πόλη του ενός εκατομμυρίου σε πληθυσμό, ανήκει σε αγροτικές κοινότητες που βασίζονται στην κτηνοτροφία και στη γεωργία για την επιβίωσή τους. Ζώα στις φάρμες πεθαίνουν από δίψα εξαιτίας της ξηρασίας και μόλις πρόσφατα η τοπική κυβέρνηση εδέησε να δημιουργήσει μια κοινοτική δεξαμενή νερού. «Επιτέλους έχουμε τώρα νερό για εμάς και τα ζώα μας», λέει η Καταλίνα Μαντσίλα, κτηνοτρόφος.

Οι βολιβιανές αρχές διαβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα νερού θα διαρκέσουν μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν συνήθως φτάνει η περίοδος των βροχών, αν και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και βοοειδών έχουν ήδη πληγεί.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας προειδοποιούν ότι η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλάζοντας ενδεχομένως τις προβλέψεις για τα επίπεδα της θερμοκρασίας εκείνη την περίοδο.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων κατά 1,5 με 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Αυτό προκαλεί ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα: καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, αλλά και κύματα καύσωνα.

«Ωστόσο ακόμη και όταν το Ελ Νίνιο τελειώσει, η παγκόσμια μετεωρολογική κατάσταση αναμένεται να παραμείνει εξίσου ακραία», εξηγεί μετεωρολόγος από τη Χιλή. «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη επικίνδυνη, αλλά ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε ο Όσκαρ Παζ, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μαγιόρ ντε Σαν Άντρες της Βολιβίας, προσθέτοντας ότι το Ελ Νίνιο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Βρέθηκε και άλλος άνδρας νεκρός σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας

Σύλληψη 55χρονου με τσεκούρι στην Πάτρα

Πάνω από 3.000 τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα