ΑΘΗΝΑ
13:41
|
02.05.2024
Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τις τελευταίες επτά ημέρες, έως την Τετάρτη, σηματοδοτούν την θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής εδώ και 44 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου», καθώς μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, έως την Τετάρτη 5/7, σηματοδοτούν τη θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής τα τελευταία 44 χρόνια.

«Αν επιμείνουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που χρειάζονται, νομίζω ότι κινούμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ που καταρρίφθηκαν τη περασμένη Δευτέρα και Τρίτη.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 C την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ (NCEP), ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 C που είχε σημειωθεί τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η ημερήσια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,04 C, υψηλότερη από οποιαδήποτε εβδομάδα τα τελευταία 44 χρόνια που τηρούνται αρχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη έφτασε στο σημείο ρεκόρ των 17,18C.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς. Ο αναλυτής σημείωσε πως χρησιμοποιεί δεδομένα τα οποία ονόμασε «ακατάλληλα» ως υποκατάστατα των πραγματικών θερμοκρασιών και των καταγραφών του κλίματος. Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και καταγράφει σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι καθημερινά.

Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις ζεστές καλοκαιρινές συνθήκες, βλέπουμε θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια της γης να καταγράφονται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η NOAA.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν πως η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητη περιοχή και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επιστροφή του Ελ Νίνιο, ενός σποραδικού καιρικού φαινομένου, την περασμένη Τρίτη. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, ακόμα η πιο ζεστή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί.

«Οι πιθανότητες είναι ότι ο μήνας Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός ποτέ, από την Eemian [μεσοπαγετώδη περίοδο], περίπου 120.000 χρόνια πριν», δήλωσε ο Δρ. Κάρστεν Χάουσταϊν, ερευνητής στην ατμοσφαιρική ακτινοβολία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Διάφορα μέρη του κόσμου έχουν καύσωνα, ενώ την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ε.Ε. δήλωσε ότι ο κόσμος γνώρισε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Οι νότιες ΗΠΑ κατακλύζονται από έντονη ζέστη τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής αργίας της 4ης Ιουλίου την Τρίτη. Σε περιοχές της Κίνας, συνεχίζεται ένας διαρκής καύσωνας, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Συνολικά, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στα ρεκόρ θερμότητας αυτής της εβδομάδας είναι ένας εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική. Τμήματα της ηπείρου και του κοντινού ωκεανού σημειώνουν θερμοκρασίες 10-20 C (18-36 F) υψηλότερα από τους μέσους όρους από το 1979 έως το 2000.

«Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ειδικά γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, επειδή τα μέτωπα ανέμου πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυρά ωθώντας τον θερμό αέρα βαθύτερα νότια», δήλωσε ο Ραγκού Μαρταγκαντά, καθηγητής επιστήμης ατμοσφαιρικών, ωκεανικών και γήινων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Ο Τσάρι Βιτζιράχαβαν, πολικός εξερευνητής και εκπαιδευτικός που επισκέπτεται τακτικά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ζωή της περιοχής, καθώς και το λιώσιμο των πάγων που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

«Το ζεστό κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενους κινδύνους ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών που εξαπλώνονται στην Ανταρκτική, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την υπόλοιπη πανίδα στην περιοχή», είπε ο Βιτζιράχαβαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα