ΑΘΗΝΑ
09:06
|
04.05.2024
Νέα επιβάρυνση των πολιτών που θα επιβαρυνθούν με το κόστος ιατρικής επίσκεψης, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.
Εμπόδια στον αντιγριπικό εμβολιασμό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ιατρική συνταγή θα εμβολιάζονται στο εξής κατά της γρίπης οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, που ανατρέπει το καθεστώς των τελευταίων ετών – από το 2019 – σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες εμβολιάζονταν στα φαρμακεία, χωρίς να χρειάζεται ιατρική συνταγή, με το κόστος να καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ

Η απόφαση έχει προκαλέσει την οργή των φαρμακοποιών, γιατί αλλάζει η πολιτική εμβολιασμού, ενώ στο εξής οι ευπαθείς ομάδες θα επιβαρύνονται και με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, προκειμένου να συνταγογραφηθεί ο εμβολιασμός.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση, ουσιαστικά μπαίνουν εμπόδια στην εμβολιαστική κάλυψη κατά τη γρίπης, σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι από την Covid-19 δεν έχουν εκλείψει και εκφράζονται φόβοι για επιδημία γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, καθώς πολλοί πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με διαρκείς μειώσεις του εισοδήματός τους, θα αποφύγουν τον εμβολιασμό προκειμένου να αποφύγουν τα επιπλέον έξοδα.

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή, συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».

Προσθέτει, δε, ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα «έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό».

Τα μαζεύει το υπουργείο: Μόνο για το ακριβό εμβόλιο η συνταγογράφηση

Με νεώτερη ανακοίνωσή του σήμερα, το υπουργείο Υγείας «τα μαζεύει» σημειώνοντας ότι φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: Αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών, προσθέτοντας πως τα τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών και σε αυτά θα αφορά η υποχρεωτική συνταγογράφηση.

«Το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Έως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο, όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα