ΑΘΗΝΑ
11:50
|
07.05.2024
Ξεχάστε τη Σουηδία που ξέρατε. Ο στρατός στους δρόμους απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα με υποχείρια φτωχούς μετανάστες θα είναι η νέα κανονικότητα.
Βομβιστική έκρηξη σε σουηδική πόλη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδια ανάπτυξης του σουηδικού στρατού στους δρόμους μεγάλων και μικρότερων αστικών κέντρων όπου καταγράφεται έξαρση της εγκληματικής δράσης συμμοριών και δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος καταστρώνει η κυβέρνηση του Σουηδού δεξιού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον  μετά το θάνατο τριών νεαρών ανθρώπων στις αρχές της βδομάδας και 60 από την αρχή του Σεπτέμβρη.

Ο Κρίστερσον τόνισε πως θα επιστρατεύσει δυνάμεις του στρατού για να καταπολεμήσει το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας στη Σουηδία μετά την ανησυχητική (σχεδόν καθημερινή) συχνότητα βομβιστικών και ένοπλων επιθέσεων με παράπλευρες απώλειες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Ωστόσο, πριν βάλλει αυτό το σχέδιο σε εφαρμογή θα πρέπει να προβεί άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ.

Από αριστερά ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε, πώς και πού ακριβώς θα αναλάβει δράση ο σουηδικός στρατός στους δρόμους.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο διαγγέλματος, εάν οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων και συγκρούσεων «είναι Σουηδοί πολίτες θα πρέπει να τους επιβληθούν πολύ βαριές ποινές φυλάκισης και εάν είναι ξένοι, θα πρέπει να απελαθούν». Διαβεβαίωσε επίσης πως οι σουηδικές αρχές θα κυνηγήσουν τις συμμορίες και θα τις νικήσουν φέρνοντάς τες στη δικαιοσύνη.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πρωτοφανής τόσο για την ίδια τη Σουηδία, όσο και για όλη την Ευρώπη. Αρνήθηκε ωστόσο να εξηγήσει τις ευθύνες των τελευταίων σουηδικών κυβερνήσεων ή να αναφερθεί στις αιτίες της έκρηξης εγκληματικής δράσης ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και της «γκετοποίησης» μεταναστών με διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, κουλτούρες που δεν έγιναν ποτέ μέρος της σουηδικής κοινωνίας.

Η κατάσταση πάντως μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως τόσο από την κυβέρνηση Κρίστερσον όσο και από άλλες δυνάμεις δίχως να λείπει ο κίνδυνος περιστολής ελευθεριών ή να περιοριστεί δραστικά η μεταναστευτική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί τον ποινικό κώδικα της Σουηδίας για να δώσει στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες, ώστε να επιβληθούν στους εγκληματίες μεγαλύτερες ποινές και στους μάρτυρες καλύτερη προστασία.

«Οι σουηδικοί νόμοι δεν έχουν σχεδιαστεί για πολέμους συμμοριών και παιδιά στρατιώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστερσον.

Επιπλέον, ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι συναντήθηκε προ ημερών με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς για να μάθει από τις προσπάθειες της πόλης για την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων επιτήρησης και των συστημάτων ανίχνευσης όπλων.

Τι είναι το δίκτυο Foxtrot

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως πίσω από το νέο κύμα έκρηξης της βίας εγκληματικών συμμοριών είναι το εγκληματικό δίκτυο Foxtrot, το οποίο (όπως και άλλες συμμορίες) στρατολογεί εφήβους από φτωχές γειτονιές μεταναστών δίχως στον ήλιο μοίρα.

Αρχηγός του φέρεται πως είναι ο Κούρδος ιρανικής καταγωγής Ράβα Ματζίντ που γεννήθηκε στο Ιράν και έφθασε στη Σουηδία πριν καλά-καλά σαραντίσει καθώς ήρθε με τους γονείς του στην Ουψάλα όταν ήταν μόλις ενός μηνός. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Τουρκία και σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Ο αρχηγός της οργάνωσης Foxtrot, γνωστός με το παρατσούκλι «κουρδική αλεπού»

Η οργάνωση του Ματζίντ δρα στρατολογεί φτωχούς εφήβους και νεαρούς μετανάστες που φέρουν σε πέρας εκβιασμούς, ένοπλες επιθέσεις, δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Μόνο στην Ουψάλα θεωρείται πως έχει πάνω από 570 μέλη.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της εγκληματικής οργάνωσης του Ματζίντ και της αντίπαλης συμμορίας Dalen για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ας σημειωθεί πως η Ουψάλα πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη σουηδική πόλη και είναι υπό αυξημένη αστυνομική «επιτήρηση» δίχως ιδιαίτερη επιτυχία σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα