ΑΘΗΝΑ
09:05
|
21.05.2024
Φαβορί το Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο που υπόσχεται να σταματήσει την βοήθεια προς το Κίεβο.
Φαβορί ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον πέμπτο πρωθυπουργό μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, θα πάνε αύριο Σάββατο οι πολίτες της Σλοβακίας με την ουκρανική κρίση και την προμήθεια όπλων στις δυνάμεις του Κιέβου να κυριαρχούν στην ατζέντα των κομμάτων.

Η ψήφος της Σλοβακίας αποτελεί ένα βασικό τεστ που θα μπορούσε να βάλει τη χώρα σε μια νέα πορεία μακριά από το Κίεβο και πιο κοντά στη Μόσχα, απειλώντας την εύθραυστη ενότητα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο κόμμα Smer-SD του πρώην πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, η Δύση νοιώθει ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση, καθώς ο γνωστός επιχειρηματίας κινήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο με μια ξεκάθαρη αντιαμερικανική και φιλορωσική ατζέντα, κάνοντας συχνά λόγο για «ναζί του Κιέβου που από το 2014 ξεκίνησαν να δολοφονούν στο Ντονμπάς και στο Λουγκάνσκ», ενώ έχει τοποθετηθεί ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία ήταν έως τώρα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου και από τις πρώτες χώρες που έστειλαν στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, κάτι που ο Φίκο ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός, από το 2006 έως το 2010 και από το 2012 έως το 2018  έχει υποσχεθεί πως θα αλλάξει εάν επανεκλεγεί.

Πέραν του Φίκο, δύο ακόμα κόμματα, το Republika και το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), προωθούν μια πιο φιλορωσική στάση, ενώ βασικός αντίπαλος του Φίτσο εμφανίζεται ο φιλοδυτικός Μίχαλ Σιμέτσκα, το κόμμα του οποίου, Προοδευτική Σλοβακία, δεν μπήκε στο κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές.

Ο Σιμέτσκα, πρώην δημοσιογράφος και τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποιεί ότι ο Φίκο θα συμμαχήσει με τον ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, για να σταματήσει τις δυτικές προσπάθειες να βοηθήσει την Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα έκκληση από την Αυστραλία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Το Ιράν αποχαιρετά τον πρόεδρό του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ευρωεκλογές: Συνεχίζονται οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών

Μερικές πρώτες σκέψεις για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα