ΑΘΗΝΑ
05:09
|
04.05.2024
Τα σανδάλια, ηλικίας περίπου 6.000 ετών, βρέθηκαν σε σπηλιά νυχτερίδων και ανήκουν στη Νεολιθική Περίοδο.
Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες δήλωσαν, ότι εντόπισαν τα παλαιότερα παπούτσια της Ευρώπης, υφασμάτινα σανδάλια από γρασίδι περίπου 6.000 ετών. Τα σανδάλια εντοπίστηκαν μεταξύ μιας συλλογής αρχαίων αντικειμένων, που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά νυχτερίδων στην Ισπανία, η οποία λεηλατήθηκε από ανθρακωρύχους τον 19ο αιώνα.

Η χαμηλή υγρασία και οι δροσεροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα κράτησαν ασυνήθιστα καλοδιατηρημένα. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σύνολο εργαλείων, τα οποία βρέθηκαν στον ίδιο χώρο-πεδίο.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρία-Ερέρο Οτάλ δήλωσε ότι «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών φυτικών ινών στη νότια Ευρώπη μέχρι στιγμής που μας είναι γνωστό. Η τεκμηριωμένη τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων».

Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν, ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο, ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ορισμένα αντικείμενα της συλλογής χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια!

Τα σανδάλια που αναλύθηκαν με τις νέες τεχνικές χρονολόγησης φανέρωσαν, ότι είναι κατασκευασμένα από διαφορετικούς τύπους χόρτου στη δομή τους, αλλά περιλάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη.

Έτσι λοιπόν, χρονολογούνται στη Νεολιθική Περίοδο (Αρχαιότερη Νεολιθική Περίοδος/Νεότερη Νεολιθική Ι), καθιστώντας τα παλαιότερα από τα δερμάτινα παπούτσια 5.500 ετών, που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην Αρμενία το 2008.

Το σπήλαιο, στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών, είναι το Cueva de los Murciélagos, ή το Σπήλαιο των Νυχτερίδων, στην Ανδαλουσία στη νοτιοδυτική Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, η πρόσβαση στο σπήλαιο έγινε για πρώτη φορά το 1831 από έναν γαιοκτήμονα, που μάζευε γκουάνο νυχτερίδας, ή περιττώματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από ανθρακωρύχους που κατά την εξόρυξή του ανακάλυψαν μια συλλογή από μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και μεταξύ άλλων – δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα (τύπος στέμματος).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα